Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön is ismeri azt a közmondást, hogy szegény embert az ág is húzza. Gondolom, egyetértünk, hogy igaz ez a magyar mezõgazdaság helyzetére, hiszen van már burgonyaügyünk, búza-, szõlõügyünk. Ma már tudom, ön is tudja, hogy almaügyünk is van, amelyet az ön tárcájának kellene megoldania. De igaz ugyanakkor a több ezer szabolcsi almatermelõre is, akiknek érdekében most önhöz és az ön tárcájához fordulok.

Köztudott, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye aranya, a szabolcsi alma több ezer család egyetlen megélhetési lehetõsége. Évtizedeken keresztül fillérekért kényszerültek eladni a termelõk, néhány éve pedig különbözõ alkuk folynak az alma felvásárlási áráról. Egy azonban biztos, hogy a vesztesek mindig a termelõk és hát a fogyasztók maradtak.

Több tényezõ miatt egy hosszú folyamat során 1995-re az almások területe radikálisan csökkent, és most elõször tûnt úgy, hogy a felvásárlási árak a költségek nagyobb hányadát fogják fedezni. Itt szólt közbe a természet. A megyében elképesztõ fagy károsította az almásokat, a várható termés mintegy 70 százaléka lefagyott, a többi pedig egyéb okok miatt súlyosan károsodott. Bár a felvásárlási árak és különösen a piaci árak ma már az égbe szöktek, a terméskiesés több ezer család megélhetését is elvitte. A meglevõ feldolgozókapacitás elkeseredetten keresi az importlehetõségeket.

De a legnagyobb baj az, hogy ez a helyzet veszélyezteti a jövõ évi almatermést. Ma, amikor termelõi számítások szerint egy hektár alma mûvelési költsége 315 ezer forint, öntõl hallottam, hogy egy új telepítés több mint egymillió forint, akkor jogos a termelõk kérdése, hogy állami segítség és beavatkozás nélkül képesek lesznek-e ezt elõteremteni, hiszen a legtöbben még az idei, meghitelezett vegyszert, tápanyagot sem tudták kifizetni - és ma már remény sincs rá, hogy ezt ki tudják fizetni, jövõre pedig végképp nem.

Igaz ugyan, hogy az IKM és a PM meghirdetett egy tárolási pályázatot 200 millió forint összegben, 75 forintos kikötött eladási árral, ezzel azonban a termelõk nem tudnak, a felvásárlók és a kereskedõk nyilván nem fognak és nem is akarnak élni, hisz ma már 100 forint körül kapunk egy kiló almát a piacon.

Sok termelõ felvetette: szeretnének támogatást kapni, kérni a Katasztrófaalapból. Tudjuk, hogy ma már ez nincs.

Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy esetleg egy tárcaközi egyeztetés után nem lehetne-e ezt a 200 millió forintot például fagykár címén kifizetni, és egyáltalán kaphatnak-e, számíthatnak-e a szabolcsi almatermelõk bármilyen támogatásra, segítségre.

Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

(16.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage