Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Valljuk be, az idei év nem volt túl fényes a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium számára. Az Alkotmánybíróság, ha úgy tetszik, külön feddésben is részesítette, hogy a Bokros-csomagon túl külön alkotmányellenes lépéseket igyekezett tenni. Azt hihetnénk, hogy ebben a helyzetben a minisztérium arra törekszik, hogy elkerülje az ehhez hasonló helyzeteket, azonban csalódnunk kellett. A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium nem ezt tette, hanem mintegy visszavágott, bosszút állt a felsõoktatáson. Egyetlenegy példát vegyünk, a szegedi József Attila Tudományegyetem példáját. Miután a 4,1 milliárdos országos elvonásból a rájuk kivetett 79,5 millió forint elvonás sújtotta ezt az egyetemet - ennek fejében majdnem 100 egyetemi dolgozót kellett volna elbocsátaniuk -, még további 11,4 millió forint elvonással sújtották, sújtotta a tárca ezt az intézményt. Azt az egyetemet, amelyik az elsõként akkreditált egyetemeink közé tartozik, azt az egyetemet, amelyik egyike azon intézményeknek, melyek részt vesznek az Európai Rektori Konferencia minõségellenõrzési programjában, azt az egyetemet, ahol az Állami Számvevõszék jelentése szerint a legalacsonyabb volt a tudományegyetemek között az egy hallgatóra jutó költségvetési támogatás. Azt az egyetemet, amelyik a minisztériumi revízió megállapítása szerint pontos, jó színvonalú gazdálkodást végzett.

Fodor miniszter úr teljesítményelvrõl, igazságosságról, normativitásról szokott beszélni. Felsõoktatásunk intézményei inkább az erõt, a cinikus furfangot érzik a mûködésük során.

Azt a kérdést, amit írásban eljuttattam önhöz - "Mi lehet annak az oka, hogy a József Attila Tudományegyetem rektora által az újabb pénzügyi elvonások okait kérdezõ, s a miniszternek írott levelet a 30 napos válaszadási határidõ kínos, szinte percre pontos betartásával egy fõosztályvezetõ válaszolja meg?" -, én már nem teszem föl. Az a kérdésem marad, hogy mi volt az oka ennek az egyetemnek az esetében a 79 millió forinton túl további, több mint 10 millió forintos elvonásnak, noha a Felsõoktatási Kutatási Tanács az eredeti összeget hagyta jóvá?

A második: Miért nem hajlandó a tárca az intézmény vezetõinek határozott kérésére sem érdemben számot adni a második elvonás okairól? Várom a válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage