Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm a szót, kedves elnök asszony. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Legfõbb Ügyész Úr!

Pár nap választ el bennünket nemzeti ünnepünk dicsõ napjától, október 23- tól. Akkor lesz három éve, hogy a Kossuth téri hivatalos állami ünnepségen felelõtlen és felheccelt rendzavarók botrányt okoztak, megsértették a köztársaság elnökét és vele valamennyi magyar állampolgárt.

Azóta egy sor vizsgálat folyt annak megállapítására, hogy az állami ünnepségen az állami szervek kellõ gondossággal jártak-e el, és vajon volt-e, és milyen mértékû összefonódás egyes állami szervek, személyek és a rendbontók között.

Az a képviselõcsoport, amely szerény eszközeivel megkísérelte felderíteni az események hátterét, és amelynek tagjaként évekkel ezelõtt ismertettem a tisztelt Házzal vizsgálódásának eredményeit, megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk és vallomások szerint sem cáfolni, sem bizonyítani nem tudja, hogy volt-e összefonódás a rendbontók és állami szervek tisztségviselõi között.

A legalaposabb tényfeltáró munkát és vizsgálatot az ön irányítása alatt álló Legfõbb Ügyészség végezte, ennek anyagát teljes egészében és mélységében a mai napig nem hozták nyilvánosságra.

Mind a mai napig nem ismeri a közvélemény az ügy hátterét, egy sor feltételezés és meg nem cáfolt állítás mérgezi alattomosan, betokosodott fekélyként a közgondolkodást.

Sem az Országgyûlés alkotmányügyi bizottsága, sem az említett képviselõcsoport iratait mindaddig nem lehet közzé tenni, amíg a Legfõbb Ügyészség nem hozza nyilvánosságra a tényfeltáró vizsgálatok valamennyi iratát.

Közérdek, hogy részletesen tájékoztassák a közvéleményt mindezen vizsgálatokról és azok eredményeirõl. Azóta megszületett a titkosságot egyértelmûen szabályozó törvény. Nem lehet akadálya annak, hogy végre megismerhessük a teljes valóságot.

Kérdezem a legfõbb ügyész úrtól:

1. Mikor hozza nyilvánosságra a tényfeltáró vizsgálati anyagot, a csatlakozó iratokat, jelesül a kihallgatási jegyzõkönyveket?

2. Mit kíván tenni...(Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.)... legfõbb ügyész úr a nyilvánosságra hozatal érdekében?

Várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage