Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az ügyrendi észrevételre két rövid megjegyzést szeretnék tenni.

Úgy ítélem meg, a legfõbb ügyész úr nem kérdõjelezte meg a kisgazda képviselõknek - sem frakcióvezetõ úrnak, sem másnak - azt a jogát, hogy hozzá interpellációval éljen. A szabályoknak megfelelõen a legfõbb ügyész úr megválaszolta. Talán azt kellene figyelembe venni, hogy a legfõbb ügyész úr jelzése arra vonatkozik - az én meglátásom szerint -, hogy konkrét ügyekben, amikor konkrét személyekrõl és nem általános ügyekrõl van szó, talán célszerûbb lenne nem a nagy nyilvánosság elõtt megejteni, hanem szûkebb körben. Hiszen nemegyszer megtörténik, frakcióvezetõ úr - sajnos éppen a Kisgazdapártban -, hogy Önök azt az alkotmányos alapelvet, amely az ártatlanság vélelmérõl szól, nem tartják be. (Taps a kormánypárti padsorokban.) Még jogerõsen el nem ítélt személyekrõl is olyan kijelentéseket tesznek, amely kijelentések nem tartoznak az ilyen széles nyilvánosság elé. Feltételezésem szerint erre utalt ez a megjegyzés.

A másik kérdéskör, ami az elnöklésemet illeti. Képviselõ úrral, frakcióvezetõ úrral ilyen kérdésekben már több vitánk is volt. Pontosan azért, mert képviselõ úr felvetésére igyekszem megvárni a gondolatmeneteknek a végét. (Közbeszólás balról: Nincs gondolat!) Higgye el, képviselõ úr, nagyon nagy figyelemmel kísérem az Ön szereplését, éppen ezért a két perc lejárta után érzékeltem, hogy Ön egy új gondolatot akar felvetni, és ezért semmiképpen nem tudja az idõkereten belül befejezni a válaszadást. Ezért jeleztem Önnek egy kicsit korábban.

Egyébként azt gondolom, meg lehet nézni, idõnként elõfordul, hogy kisgazda képviselõnél is úgy várom meg a gondolat végét, hogy az bõven túlmegy az idõkereten. Egyébként nekem valóban házszabályi kötelességem, hogy megvonjam a szót, és ha ez nem mindig sikerül, az nemcsak egyedül rajtam múlik. (Taps a kormánypárti padsorokban.) Köszönöm szépen.

Tizenöt perc szünet következik, utána határozathozatalokkal folytatjuk a munkát.

(Szünet: 16.35 - 16.52 - Elnök: dr. Salamon László

Jegyzõk: dr. Kiss Róbert és dr. Trombitás Zoltán)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage