Lõvey László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója igennel szavazott az állat-egészségügyi törvényre. A törvény olyan állat-egészségügyi szabályozást alakít ki, amely megfelel az új gazdasági-társadalmi viszonyoknak, a piacgazdaság követelményeinek, figyelembe veszi az Európai Unióval aláírt társulási szerzõdésben megfogalmazottakat és így megfelel a nemzetközi elvárásoknak is.

A most elfogadott állat-egészségügyi törvény megfogalmazza az állattartók, állatorvosok, a mezõgazdaságban tevékenykedõ gazdasági szervezetek kötelezettségeit és jogait. Részletesen tartalmazza a törvény az állat- egészségügyi igazgatási feladatokat és hatásköröket, valamint azok ellátásának szervezeti kereteit, az állat-egészségügyi hatósági tevékenységet. Nagy lépést tesz ezzel a jogszabály a szervezet-finanszírozástól a feladat-finanszírozás felé vezetõ úton. Az állategészségügy hatósági szervezetének törvényben rögzítésével, nevesítésével, az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai feladatok szervezeti, szintenkénti részletezésével biztosítja az élelmiszerek exportjának és importjának feltételrendszerét.

A törvény világosan különválasztja a hatósági állatorvosok tevékenységét a magán-állatorvosi tevékenységtõl. A járványvédelemhez kapcsolódó feladatok ellátásában a törvény lehetõvé teszi a magánállatorvosok közremûködését, de rendelkezik arról is, hogy hatósági állatorvosok - a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvényben foglalt szabályok betartásával - végezhessenek állat-egészségügyi szolgáltató tevékenységet.

A törvény megnyugtatóan rendezi az állatgyógyászati készítmények hazai elõállítóinál, forgalmazóinak és felhasználóinál a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenõrzõ állomás ellenõrzési jogkörét, és munkájának segítésére szakértõi intézeti hátteret biztosít. Ez a megoldás megfelel az egyszerû és áttekinthetõ állat-egészségügyi igazgatási, szervezeti struktúra kialakítására irányuló törekvésnek.

Meggyõzõdésem, hogy jó törvényt alkottunk, amely hosszú idõre megbízható állat-egészségügyi tevékenységet tesz lehetõvé, és jól fogja szolgálni a gazdák, a gazdálkodók, és ezzel közvetlenül nemzetgazdaságunk érdekeit.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

(17.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage