Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kereszténydemokraták ezt a törvényjavaslatot, illetve törvénymódosító javaslatot nem szavazták meg. Miért nem szavazták meg? Azt hiszem, államtitkár úrnak az összefoglaló nyilatkozatában benne volt az a gondolat, ami végsõ soron nemre késztette a párt frakciójának szavazatát.

Nevezetesen ez a törvénymódosítás mindenféleképpen szükségessé tette volna a törvény egészének módosítását, és ez a nyúlfarknyi törvény végsõ soron ellenállásba ütközik, ütközhet a társadalom jelentõs részében, nevezetesen a kistermelõknél. Azt gondolom, hogy azt a fogalmat mindenféleképpen tisztázni kellett volna, bár utólag lehet, hogy módosító javaslatot is illett volna benyújtani ehhez, de bizottsági szinten is fölvetettem ezt a problémát, ott a bizottság is elhallgatta, illetve nem akartunk ezzel foglalkozni, magam sem már akkor a felvetés után. Nevezetesen, hogy mit jelent az, hogy "adóbevallásra kötelezett mezõgazdasági kistermelõ." Ugyanis egymillió forint alatt adómentes a kistermelõi termelésbõl származó jövedelem. De ha a kistermelõ nem tudja igazolni, illetve csak úgy tudja igazolni a jövedelmét, ha adóbevallást készít, akkor ebbõl az következik, hogy minden olyan kistermelõ, aki árutermelést, illetve árueladást folytat, kötelezõen tagja kell hogy legyen a kamarának.

Én azt hiszem, hogy a másik dolog, ami még ezzel kapcsolatban összefügg, hogy azok a támogatások, amelyek a termelõket gazdasági kamarai tagsághoz kötik, a jelenlegi átmeneti idõszakban, úgy gondolom, nem szerencsés dolgot jelentenek. Nevezetesen, aki most szeretne akár vemhes üszõt, akár vemhes kocát, vagy bármilyen olyan tenyész-alapanyagot vásárolni, amelyik az élet elindításához szükséges lenne számára, akkor azt hiszem, hogy az elmaradott térségekben és ezeken a vidékeken óriási hibát követünk el, hogyha ezeknek az embereknek nem adjuk meg a lehetõséget, illetve azt ahhoz kötjük, hogy az illetõ kamarai tag legyen. Lehet, hogy nincs is még mihez kamarai tagságot kötni, hanem csak most kezdene el éppen vállalkozni. Az államtitkár úrnak volt egy olyan gondolata, hogy valamilyen formában a kistermelõk segítése - nagyon remélem, hogy nem értettem félre a gondolatát -, mégis meg fog jelenni ebben a törvényjavaslatban is, és a kistermelõk sem szorulnak ilyen vonatkozásban hátrányba, ha még nem is tagjai a kamaráknak. De azzal mindenféleképpen egyet kell érteni, hogy a mezõgazdaság intézményrendszere, információs hálózata csak úgy alakulhat ki megbízhatóan, ha valamilyen rendet teremtünk az életünkben. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage