Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársak! A Magyar Demokrata Fórum a többi ellenzéki párthoz hasonlóan nem szavazta meg ezt a kétszakaszos törvénymódosítást. Elsõsorban a második pontot találja nagyon aggályosnak. Természetesen a kormány felelõssége, hogy a mezõgazdaságnak és azon belül kinek milyen támogatást ad és természetesen megengedett, hogy tehet pozitív diszkriminációt.

Szeretném hangsúlyozni: a probléma itt az, hogy egy egészen más jellegû hiányosságot kívánnak ezzel a törvénymódosítással megoldani, amit véleményem szerint nem lehet. A fõ probléma ugyanis az, hogy nem nagyon akaródzik a magyar agrártársadalom képviselõinek, vállalkozóinak belépni ebbe a bizonyos Agrárkamarába. Mind a mai napig alig 30-35 ezer tagja van és közben Magyarországon minimum 500-600 ezer a termelõk száma, tehát egy rendkívül kis szûk kör és elsõsorban volt mezõgazdasági nagyüzemek - tehát átalakult termelõszövetkezetek, gazdasági társaságok - tagjai ennek a kamarának és legkevésbé a magántermelõk és semmiképpen sem a kistermelõk.

A világ fejlett országaiban többféle címen adnak mezõgazdasági támogatást. Adnak termékre vonatkozót, de a termelõjét sehol a világon nem különböztetik meg a támogatást illetõen. Adnak támogatást jövedelemkiegészítés formájában - ez kizárólag az egyéni és kistermelõknek jár, különösen az elmaradott térségekben. És adnak támogatást fejlesztésekre, fõleg azoknak, akik szintén kevésbé rendelkeznek saját forrással, emiatt van szükségük központi állami támogatásra.

Az Agrárkamara jelenlegi tagjai igazából egyik csoportba sem férnek be. Ha õket most pozitívan diszkrimináljuk, amit - mondom - a kormány megtehet, akkor ezzel egy nagyon szûk csoportot fog még jobb helyzetbe hozni. Ha a kormánynak ez a célja, ám tegye, ennek ellenére, mivel egy óriási kört ez mindenképpen diszkriminatív módon fog érinteni, ezért a Demokrata Fórum semmiképpen sem tudta ezt a módosítást támogatni. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage