Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Most a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés a T/1410/12. számú ajánlás I. fejezete szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a korábbi Házszabály rendelkezéseivel ellentétben a kijelölt bizottság által nem támogatott módosító javaslatokról a frakciók nem kérhetnek szavazást. Az ajánlás I. fejezete a kijelölt bizottság által benyújtott, illetve általa támogatott módosító javaslatokat tartalmazza. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a költségvetési bizottság T/1410/12. számú ajánlásának I. fejezetében az 1-tõl 10-ig sorszámozott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 281 igen szavazattal, 6 ellenszavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett a költségvetési bizottság említett módosító javaslatait elfogadta.

Tisztelt Ház! Felkérem az alkotmányügyi bizottságot, hogy a soron következõ ülésén tekintse át, az elfogadott módosító javaslatokra figyelemmel nincs-e szükség a Házszabály 107. § (1) bekezdése szerinti módosító javaslat benyújtására. A törvényjavaslat tárgyában egyébként zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a felsõoktatás fejlesztésének irányelveirõl szóló országgyûlési határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést H/915. számon, az oktatási bizottság ajánlásait pedig H/915/24. és H/915/31. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem önöket, hogy dr. Fodor Gábor mûvelõdési és közoktatási miniszter úr múlt heti ülésünkön már válaszolt a vitában elhangzottakra.

Tisztelt Ház! Elõször azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ támogat. Az ajánlás 2., 3., 5., 7., 10., 12., 18., 22., 29., 31., 34. pontjai, továbbá a kiegészítõ ajánlás 1., 5. és 6. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés. Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy az ajánlás 1. pontja a Házszabály rendelkezései szerint nem minõsül módosító indítványnak, ezért az Országgyûlés errõl sem határoz. A kiegészítõ ajánlás 3. pontjában lévõ módosító javaslat ugyancsak nem kapta meg a bizottság szükséges támogatását, de az MDF képviselõcsoportja szavazást kér. Az ajánlás 38. pontjában levõ javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

A H/915/24. számú ajánlás 4., 6., 8., 11., 13., 14., 15., 16., 17., 19., 21., 23, 26., 27., 28., 30., 32., 33., 35., 36., 37. pontjaiban, továbbá a H/915/31. számú kiegészítõ ajánlás 4. és 7. pontjaiban lévõ módosító javaslatokat szavazásra teszem fel. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy e javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 5., 7., 9., 10., 25., 29., 31., 34., 39. pontjaiban és a kiegészítõ ajánlás 6. pontjában lévõ javaslatok elfogadását. A most szavazásra felteendõ módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 219 igen szavazattal, 74 ellenszavazattal szemben, 2 tartózkodás mellett az említett módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Ház! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, melyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg amelyekrõl a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet.

A kiegészítõ ajánlás 2. és 3. pontja alternatív megoldást kínál a határozati javaslat helyére kerülõ új szöveg tekintetében. Dobos Krisztina javaslata szerint a kormány 1996. június 30-áig készítse el a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló törvényjavaslatát, Rab Károly ugyanerre a teendõre az 1995. december 15-ei határidõt javasolja.

(18.00)

Elõször Dobos Krisztina javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 3. pontja szerint. Az oktatási bizottság nem támogatja; frakció kérésére szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 172 nem szavazattal, 107 igen szavazattal szemben, 19 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most Rab Károly javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2. pontja szerint. A javaslatot az oktatási bizottság nem támogatja. Kérem a tisztelt Országgyûlést, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 181 nem szavazattal, 84 igen szavazattal szemben, 35 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 20. pontjában Pokorni Zoltán képviselõ úr a melléklet 2. fejezetébõl az (5) bekezdés elhagyását javasolja. Lényege: a fejezetben ne legyen kiemelve a szakterületi sajátosságok külön figyelembevétele a katonai és rendészeti felsõoktatási intézmények vonatkozásában. A javaslatot az oktatási bizottság támogatja. Kérem a tisztelt Országgyûlést, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 141 nem szavazattal, 98 igen szavazattal szemben, 59 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés? (Nincs.) Nincs ilyen jelzés.

Tisztelt Ház! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik a gyermekek és az ifjúság helyzetérõl, életkörülményeinek alakulásáról szóló országgyûlési határozati javaslat zárószavazása. Az elõterjesztést H/1138. számon, az egységes javaslatot pedig H/1138/7. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel a határozati javaslathoz módosító javaslatot senki sem nyújtott be, a zárószavazás egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a gyermekek és az ifjúság helyzetérõl, életkörülményeinek alakulásáról szóló országgyûlési határozati javaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 285 igen szavazattal, 11 ellenszavazattal szemben, 1 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja nevében a frakció szavazatát dr. Gyõriványi Sándor képviselõ úr indokolni kívánja. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage