Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Azért kértem szót ennél a pontnál, mert ez nemcsak az én saját módosító indítványom, ami a szakosított biztosítóegyesületekre vonatkozik, hanem a mezõgazdasági bizottság hat, mind a hat párthoz tartozó egy-egy tagja nevében beszélek most. Szeretném felhívni az önök figyelmét erre a módosító indítványra. Szeretném, hogyha a szavazáskor ezzel egyetértenének.

Arról van szó ugyanis, hogy a szakosított biztosítóegyesületek elsõsorban falvakban a jelentõs kockázatnak kitett mezõgazdasági termelõk biztonsága érdekében az õ körükben szervezõdtek. Ha azt akarjuk, hogy a mezõgazdasági termelõk, akik nagyon-nagyon jelentõs kockázatoknak kitett termelést folytatnak és igen tõkeszegények, mégis valamilyen módon a termésüket biztosítani tudják, akkor ezeket az önszervezõdéseket támogatni kell.

A javaslat támogatta is ezt, de ezzel a támogatással ellentétes irányba hatott az eredeti javaslat, amely az organizációs tõkerészt és a minimális biztonsági tõkét összesen 1 500 000 forintban állapította meg. Ezért nyújtottunk mi be két módosító indítványt, amelyben 100 ezer, illetve 500 ezer forint tõke elfogadását javasoltuk: az organizációs tõkerésznél 100 ezret, a másiknál, a minimális biztonsági tõkénél pedig 500 ezret. Támogatást kaptunk mind az elõterjesztõtõl - egy kapcsolódó módosító indítvánnyal történt finomítás után, amit elvégeztünk -, mind a bizottságoktól.

Kérem képviselõtársaimat, hogy a szavazáskor álljanak e mellé a nagyon fontos ügy mellé. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage