Bakonyi Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAKONYI TIBOR (MSZP): Tisztelt Ház! Én azt gondolom, hogy a jó üzleti hírnév fogalmát képviselõtársam, Mádi László nem egészen pontosan értelmezte a törvénytervezetben. Ezért hadd segítsek neki rávezetni, hogy melyek azok a konkrét gondolatok, amelyek a törvényjavaslatban e tárgykörben vannak. Én azt gondolom, hogy a jó üzleti hírnév fogalma korábban, a második világháború elõtt már a magyar jogrendben használatos volt, illetve itt gyakorlatilag arról van szó, hogy akik bizalmi állásban kvázi idegen pénzt kezelnek, azok számára valamifajta elõzetes szakmai kontrollt lehessen gyakorolni a tekintetben, hogy megbízható szakmai felkészültségük van és erkölcsileg is alkalmasak arra a területre, amit elvégeznek.

Elsõsorban felhívnám a figyelmet azokra a biztosítási vezetõ beosztásokra, amiket esetleg külföldi állampolgárok is betölthetnek. Ezekrõl a külföldi állampolgárokról mindenképpen meg kell bizonyosodni, hogy megfelelnek azoknak a kritériumoknak, amiket itt az elõbb említettem. Illetve azt is szeretném itt mindenképpen megjegyezni, hogy egyébként az üzleti életben tanúsított magatartás lehet még egy olyan érték, amelynél az alapításkor, mind pedig a személyek pályán történõ változásakor figyelembe lehet venni azt, hogy ki az, aki jó üzleti hírnévvel rendelkezik.

Ez nem egyfajta erkölcsi bizonyítványt jelent, mint ami régen volt, hanem egyfajta olyan szakmai presztízst, amihez mindenképpen szükséges ezt a nagyon fontos tevékenységet kötni, hiszen itt arról van szó, hogy a biztosítók elsõ számú vezetõje, az aktuárius, vezetõ aktuárius jogtanácsos, vagy a számviteli rendért felelõs személy azok, akikre ez vonatkozna. Tehát én azt gondolom, hogy remélem, nem ez lesz a legnagyobb vitánk ebben a dologban, úgyhogy köszönöm szépen. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage