Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitában jeleztük számtalan kifogásunkat a törvénnyel kapcsolatban. Álláspontom szerint a módosító indítványok ezeket jelentõs részben korrigálták.

Két olyan kérdéskör maradt, amelyre nem érkezett módosító indítvány, bár mi fontosnak tekintettük. Az egyik az ajánlás 117. pontjában szerepel. Azért tulajdonítunk ennek a módosító indítványnak nagy jelentõséget, mert tudomásom szerint a magyarországi megtakarítások mintegy egyharmada a biztosítószektorban van. Ez tehát egy kiemelt fontosságú kérdés, és meggyõzõdésünk szerint a tartalékok képzése, felhasználása rendjével kapcsolatos kérdésekben az Országgyûlés hibázik, hogyha átruházza a hatáskört.

Jelen pillanatban az elõterjesztett törvénytervezet úgy fogalmaz, hogy a biztonságtechnikai tartalékok tartalmát, képzésének és felhasználásának rendjét a pénzügyminiszter rendeletben szabályozza. Erre terjesztettük elõ azt a módosító indítványt, hogy a pénzügyminiszter ne rendeleti úton szabályozza ezt a kérdést, hanem az elõbb említett lényeges, nagy súlyú kérdéskörre tekintettel ennek a körnek a rendezését a tisztelt Ház tartsa saját hatáskörében. Módosító indítványunk tehát arról szól, hogy ezeknek a kérdéseknek a rendezését külön törvény szabályozza.

Szeretném a tisztelt Ház figyelmét felhívni: az, hogy külön törvény és a végrehajtási módban nem kormányrendelet vagy miniszteri rendelet, az elõterjesztett törvényjavaslat egyéb helyén is szerepel, amikor szintén ilyen alapképzéssel kapcsolatban írja elõ a törvény, hogy errõl a kérdésrõl külön törvény rendelkezzen.

Nem akarom szaporítani a szót, nem vagyok abban a szerencsés helyzetben, mint ellenzéki képviselõtársaim, akik módosító indítványainak nagy részét a kormány befogadta. Ezt a kérdést a kormány nem fogadta el. Hála istennek az alkotmányügyi bizottság támogatja, tehát ez minden körülmények között a Ház elé kerülhet. Az alkotmányügyi bizottság ülésén a bizottsági tagok megértették, hogy milyen súlyú kérdéskörrõl van szó. Tisztelettel ehhez kérem a tisztelt Ház támogatását. Megítélésem szerint ez egy olyan súlyos kérdés, amelyet mindenféleképpen az Országgyûlés hatáskörében kell tartani. Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage