Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Már beszélgettünk a minimális biztonsági tõke kérdéskörérõl. Ez maradt a legerõteljesebb, a legkomolyabb ellentmondás és ellentét közöttünk. Azt gondoljuk - és részben más koncepcióban gondolkodunk -, hogy szerintünk túlzott az az Európa Uniónak megfelelni akaró alaptõke-leszállítás, amit a kormány e törvény kapcsán meg akar tenni. Túlzott, és azt gondoljuk, hogy nem lehet olyan erõs fogyasztóvédelmi intézkedésekkel vagy olyan erõs felügyeleti hatáskörrel ezt ellensúlyozni, hogy ilyen alacsony alaptõkék esetén, hiszen 250-350 millióval a zsebben a Váci utcában már mászkálnak emberek, s meggyõzõdésünk szerint azzal valójában nem lehet biztonságos biztosítóintézetet mûködtetni. Tehát azt gondoljuk, hogy egy nagyobb alaptõkenagyság egy viszonylag lazább vagy liberálisabb felügyeleti hatáskört is lehetõvé tett volna, és nagyon komoly fogyasztóvédelmi következményekkel, garanciákkal járt volna.

Nem nyúltunk hozzá a konstrukcióhoz, tehát azokhoz az arányokhoz, amit az egyes biztosítóintézetek kapcsán minimális kockázati tõkeként megfogalmazni kíván a Pénzügyminisztérium. A mértékét kívántuk a beterjesztetthez képest másfeles, kétszeres és háromszoros nagyságúra emelni, ami kifejezetten kompromisszumkészségünket jelentette volna. Tehát az én meggyõzõdésem szerint ez legalább kétszeres, de lehet, hogy háromszoros tõkekövetelmény indokolt lett volna, másrészt egy kicsivel jobb megoldásként értékeltük volna, de sajnos ezt sem fogadta el a minisztérium, ezért ez a koncepcionális ellentét fennáll.

Hogy ez nemcsak nekem jutott eszembe, és nemcsak a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak van ilyen elgondolása, hanem a kormánypárti képviselõk oldaláról is találkozott ez bizonyos szándékokkal, ezt jól mutatja az, hogy Eörsi Mátyás szabaddemdokrata képviselõ is benyújtott ilyen módosító indítványt. Õ a legmagasabb tétellel, háromszoros szorzóval kívánta ezt meghatározni, s azt gondolom, hogy részben a szabaddemokraták frakciója véleményét is tükrözte ez az indítvány.

Sajnálom, hogy a miniszterérium mind ez idáig nem volt hajlandó ebben szigorúbb lenni. Én azt gondolom, hogy az elkövetkezendõ rövid idõben még esetleg mód nyílik arra, hogy a minisztérium változtasson ebbéli szándékán, hiszen a biztosítópiac mûködése, a biztosítás szereplõinek stabil, botránymentes mûködése eddig a beterjesztettnél jóval magasabb alaptõke- követelmény mellett valósult meg, s azt gondolom, hogy nem kis mértékben az alaptõke-követelmény járult hozzá a biztosítási piac mûködéséhez, a fogyasztók botrányoktól történõ megkímélése is nem kis mértékben erre vezethetõ vissza. Nagyon bízom benne, hogy a minisztérium a hátralévõ rövid idõben esetleg még változtat a véleményén. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage