Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Befejezésül egy olyan módosító indítványra szeretném a Ház figyelmét felhívni és a szavazásnál az együttmûködésüket kérni, amelyet szerencsénkre, örömünkre a bizottságok is támogattak és az elõterjesztõ is egyetértett vele.

Ez az a módosító indítvány, amelyet a 152. §-hoz fûztünk azért, hogy a polgári törvénykönyv 209. §-a alapján - az általános szerzõdési feltételek módjára - ezek a szerzõdési feltételek is megtámadhatók legyenek. Hiába beszélünk ugyanis addig fogyasztóvédelemrõl, a biztosítottak érdekeinek védelmérõl, akár a preambulumban, akár a sok munkával összehozott tervezetben, módosítványokban, amíg a bírói gyakorlatot ellenkezõ irányba viszi a polgári törvénykönyv 1977. évi IV. törvénnyel történt módosításához fûzött miniszteri indokolás.

Meglepõ módon a bíróságok meglehetõsen respektálták ezt a miniszteri indokolást és hivatkoztak arra, hogy nem volt a biztosítási szerzõdési feltételeket illetõen megtámadási lehetõség a Ptk. 209. §-a alapján. Ezt küszöböli ki a módosítás.

Végezetül pedig én is nagyon szívesen és örömmel köszönöm meg mind a Pénzügyminisztérium munkatársainak, mind pedig a Biztosításfelügyelet munkatársainak azt a sok konzultációs lehetõséget és közös munkavégzési lehetõséget, amit kaptunk. Remélem, hogy ez a törvény ezáltal - a hitünk szerint - valóban sokkal jobb lesz, mint az elsõ tervezet volt. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage