Glattfelder Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GLATTFELDER BÉLA, a mezõgazdasági bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! Mint kisebbségi elõadónak, nem az a tisztem, hogy a miniszterrel vetekedve ismertessem a törvényjavaslat érdemeit és teljes egészükben azokat a vitákat, amelyek a bizottsági ülésen lefolytak, hanem csupán az, hogy arra az egyetlenegy kérdésre koncentráljak, amely eddig nemigen tapasztalt módon megosztotta a mezõgazdasági bizottságba delegált képviselõket.

Arról a módosító javaslatról van szó, amelyet a miniszter úr is említett expozéjában. Arról a módosító javaslatról, amely a jelenlegi terméktanácsok szervezésében a Magyar Agrárkamara számára is helyet kíván biztosítani. Ezek a módosító javaslatok a mezõgazdasági bizottság által benyújtott T/1415/13. ajánlás 2., 48. és 49. pontjában találhatóak. Úgy ítéljük meg - mindannyian, akiket az ellenzéki pártok soraiból delegáltak a mezõgazdasági bizottságba -, hogy ezek a rendelkezések nincsenek összhangban a jelenleg hatályos, gazdasági kamarákról szóló törvénnyel, nincsenek összhangban a terméktanácsokat szabályozó, a törvény más helyein található rendelkezésekkel, különösképpen, ami a rendtartási törvény 6. § (2) - (3) bekezdését illeti. Úgy ítéljük meg, hogy ezek a szabályok, amelyeket a bizottság módosító javaslatokban elfogadott, nincsenek összhangban az alkotmánynak a jogbiztonságra vonatkozó elõírásaival. Többek között azért sem, mert ezek az elfogadott módosító javaslatok nagyon rosszul vannak megszövegezve, és igazából nem derül ki a jogalkotó valós szándéka a szöveg elemzése során sem.

Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a módosító javaslatok benyújtásakor, elfogadásakor, bizottsági ajánlásba való foglalásukkor számos ügyrendi szabálytalanság történt, amelyek valamennyien, így együtt, kérdésessé teszik, hogy ez az összefoglaló jelentés zárószavazásra bocsátható-e. A miniszter úr azt mondta expozéjában, hogy az országgyûlési képviselõk támogassák a kormány által támogatott módosító javaslatokat. Azonban az expozéból is kiderült, hogy a kormány nem támogatja mindazokat a módosító javaslatokat, amelyeket a bizottság támogatott és az együttes ajánlásban ilyen módon megjelölt. Márpedig a Házszabály szerint az Országgyûlésnek nincsen módja arra, hogy a zárószavazás során különválassza a kivételes eljárásban a kormány által támogatott és nem támogatott módosító javaslatokat.

(12.50)

Ezért azt kell mondanom, hogy a bizottság kormánypárti többsége a módosító javaslatok támogatásának megválasztásakor egy olyan helyzet elé állította a Házat, hogy a Ház kénytelen választani aközött, hogy vagy elfogadja az alkalmatlan módosító javaslatokat is a teljes bizottsági ajánlással egyetemben vagy pedig valamennyi, egyébként általunk is támogathatónak tartott módosító javaslatot elutasítja.

Sajnáljuk, hogy ez a helyzet elõállt, ezért a helyzetért nem mi vagyunk a felelõsek. Köszönjük szépen a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage