Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A kérdésem nem annyira azonnali, hiszen a parlament oktatási bizottsága a múlt héten egy nyílt napot tartott, ahol ez a kérdés már felvetõdött. Ott az államtitkár-helyettes urak szembesültek ezzel a problémával, amit én nagyon fontosnak tartok.

Mirõl is van szó? A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium egy úgynevezett átvilágítást hajtott végre, illetve rendelt el az elmúlt hónapokban. Ez egy nagyon fontos dolog, hogy a döntéshozó, illetve a döntéseket végrehajtó szaktárca valóban tisztában legyen a közoktatás mai állapotával, mai helyzetével. Hogy a tervezett törvénymódosítások, hosszú távú stratégiák ne légvárak legyenek, hanem érdemi programok, ennek egyik alapfeltétele, hogy pontos számokkal dolgozzunk.

Egy ilyen, az átvilágítás elsõ tapasztalatait összefoglaló anyagban olvashatjuk azt a mondatot, hogy "ha a jogszabályi paramétereknek megfelelõen mûködnének az intézmények, ebben az esetben csak 53 968 álláshelyre lenne szükség az általános iskolákban". Tudjuk jól ugyanebbõl az anyagból, hogy az általános iskolák összesen 84 ezer álláshelyet jelentettek be. Ehhez képest fogalmaz meg 30 ezer pedagógus-álláshellyel kevesebbet csak az általános iskolák esetében a szaktárca anyaga.

Utánaszámoltunk - próbáltunk - a KSH adatai alapján, hogyan lehet az, hogy már most 30 ezer pedagógus-álláshellyel kevesebbet lát jogszerûnek a tárca. A mi számításaink szerint, ha Magyarország összes általános iskolás diákja egy hatalmas iskolában tanulna, összetolnánk a falakat, és ebben az iskolában nem lenne egy igazgató sem, egy osztályfõnök sem, egyetlenegy bontott nyelvi vagy bontott matematikaóra sem, ebben az esetben is 58 ezer álláshelyre lenne szükség. Ehhez képest nehezen érthetõ, hogy mi alapján fogalmazza meg ezt a tételét a minisztérium fõosztályvezetõje. De mint a sajtóközleménybõl olvassuk, ezeket az anyagokat önök mind a pénzügyminiszterrel, mind pedig a Pedagógusok Szakszervezetével már egyeztették.

Mire alapozzák ezt a kijelentésüket, hogy 30 ezer általános iskolai tanárral, illetve álláshellyel több van?

Várom a válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage