Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! A katonazenekarok, mint mindenütt a világon, Magyarországon is a katonaéletnek, de nemcsak a katonaéletnek, hanem az állami életnek is nélkülözhetetlen, de azt is mondhatnám, hogy nagyon kedvelt szereplõi, hiszen ünnepélyeken, fogadásokon, mindenütt szerepelnek a katonazenekarok.

A zenei irodalom nagyjait ez a publicitás sokszor megihlette, és egészen kiváló mûveket írtak katonazenekarokra. Így mondhatom azt, hogy a katonazene a világ egyetemes zenekultúrájának egy nagyon fontos részét képezi. Ennek kiváló mûvelõi a magyar katonazenészek, amit az is bizonyít talán, hogy a kétévenként Debrecenben megrendezendõ katonazenekari fesztiválra a világ minden országából eljönnek ennek a mûfajnak a legkiválóbb mûvelõi.

A Magyar Honvédségnek jelenleg 10 zenekara van, és amikor a honvédség átszervezésébe kezdtünk, akkor természetesen számba vettük a katonazenekaroknak a feladatait is, de arra az eredményre jutottunk, hogy jelentõsen nem csökkenthetõ a katonazenekaroknak a száma. A katonazenészek létszáma az átszervezés során talán csak a természetes fogyással, ami alatt a nyugdíjazásokat értem, fog csökkenni. Ez azt jelenti, hogy körülbelül a 10 zenekarból egyet szüntethetünk meg. Ebbõl az következik, hogy néhány zenésznek majd helyõrséget kell váltania. Alapvetõen úgy látjuk, hogy ez a kilenc zenekar fogja tudni ellátni a katonazenekarokra háruló feladatokat.

Képviselõ urat szeretném megnyugtatni, hogy az a zenekar, ahonnan õ a nyugtalanító jelzéseket kapta, a jövõben is meg fog maradni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage