Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Katasztrófajellegû aszálykárok, így az aszálykárok kezelésére vonatkozó intézkedésekrõl a közelmúltban már többször beszámoltam. Elmondtam azt is, hogy a Földmûvelésügyi Minisztériumnak és a Pénzügyminisztériumnak - úgy ahogy ön is idézte - október 31-ig kell elõterjesztést készítenie a károkról, s az azok mérséklésére irányuló intézkedésekrõl.

Ennek az az oka, hogy becsléseken alapuló elõzetes károkkal kapcsolatban nem adhatunk reális képet a kormánynak, nem mérhetjük fel pontosan, hogy milyen károk származtak, hiszen az agrárkamara felmérése alapján készült károkból, amelyek körülbelül 47 milliárd forintot tesznek ki, mintegy 34 milliárd forintnyi összeg aszálykárokból származik, és elsõsorban az õszi betakarítású terményekre: kukoricára, napraforgóra, cukorrépára vonatkozik.

Pontos adatok hiányában nem kívántunk végleges intézkedéseket hozni. De szívesen tájékoztatom önöket arról, hogy a kalászos gabonák körül és a tavaszi károk egy részének mérséklésére már korábban hoztunk intézkedéseket, amikor is az aszálykáros hitelek visszafizetési határidejét, a hozzájuk igénybevehetõ kamattámogatás határidejét és az állami garanciavállalás határidejét augusztus 31-érõl december 31-ig meghosszabbítottuk.

Pontosan idézte: a károsultaknak szükségük lenne ezekre a pénzekre az õszi munkák elvégzéséhez. A jövõ évi termelés megalapozásához a kormány- elõterjesztés egyeztetése folyik, én biztos vagyok abban, hogy valamilyen kártérítést, valamilyen enyhítést kapnak a termelõk. Sajnos azt kell mondani, hogy kárenyhítésrõl lehet inkább szó, hiszen a teljes kárt a költségvetés szûkös kerete miatt nem fogjuk tudni megtéríteni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage