Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Arra szeretném kérni, hogy ugyan már ne tegye azt, hogy nem kérdez az Alagi Tangazdaságról, mert akkor délután hiába ülök itt, semmiféle dolgom nem lenne, ha nem kell önnek válaszolnom. Én nagyon szívesen válaszolok a kérdéseire, a mostanira is! Úgy gondolom, hogy az eddig adott válaszaim is korrektek voltak és objektívek.

A mostani kérdésére válaszolva szeretném elmondani, hogy a tangazdaság teljes felszámolási ideje alatt 910 millió 913 ezer forint bevétel realizálódott.

(15.00)

A kezdõ idõponthoz képest a mûködõ termelõegységek értékesítéséig gazdálkodási tevékenységbõl még további 280 millió. Ez év augusztus 31-éig a felszámolás keretében realizált összes bevétel 1 milliárd 190 millió forint volt. A visszalévõ felszámolási idõszakban még további 80-100 millió forint bevétellel lehet számolni. A felszámolás alatt álló Alagi Tangazdaság közel négyszáz hitelezõvel rendelkezik. A hitelezõk 75 százalékának követelése a bankoké, és 25 százalékon osztozik a többi hitelezõ.

Azért egy eléggé kivételes felszámolás ez, mert a tõkekövetelések a hitelezõk teljes körében 100 százalékban kerülnek kielégítésre. Az említett számok alkalmasak arra, hogy a felszámoló 100 százalékban elégítse ki a követelõket, ugyanakkor a hitelezõk tõkekövetelésének az 50 százaléka már 1994-ben ki lett elégítve. Az 1995. október 1-jei fordulónappal folyamatban van egy újabb elszámolás, és ennek eredményeként a felszámoló bíróság döntése idõpontjának függvényében további nagy volumenû kifizetésekre kerül majd sor.

Tehát úgy gondolom, hogy a felszámolás során vagyonpazarlás nem történt, és ami nagyon fontos: a hitelezõi érdekek maximális figyelembevételével került kielégítésre a hitelezõi követelés. Ez a több mint 1 milliárdos összeg lehet, hogy kevés a tangazdaság eredeti értékéhez képest... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.)... jó, köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage