Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdésre kétféle megközelítésben adható válasz, egyrészt jogi szempontokat, másrészt az önkormányzatiság szempontját figyelembe véve.

Ami az ügy jogi részét illeti: valóban, az államigazgatási eljárásról szóló 1957. évi törvény, illetve az építésügyrõl szóló 1964. évi törvény az, amely eligazítást adhat a tekintetben, hogy építési ügyekben ki tekinthetõ ügyfélnek. Egyrészt teljesen egyértelmû, hogy ügyfélnek az tekinthetõ, aki az adott építési ingatlannal közvetlen szomszédos ingatlannal rendelkezik. Ez azonban szélesebb körben is értelmezhetõ, mert ha olyan környezeti károsító hatás lép fel, amely sokakat érint vagy az adott terület rendeltetésszerû használatánál lényegesen nagyobb veszélyeket rejt magában, akkor ez szélesebb körben is értelmezhetõ.

(15.10)

Arra azonban, hogy ezt eldönthessük, a Környezetvédelmi Minisztérium fogja tudni megadni a választ számunkra. Október 3-án érkezett meg a Belügyminisztériumba a hivatal jelzése, aznap megkerestük a Környezetvédelmi Minisztériumot; várhatóan rövidesen választ kapunk, és biztos vagyok benne, hogy ügyfél lesz a választópolgárok nagy része.

De van egy másik válaszom is erre a kérdésre. Nevezetesen az, hogy az önkormányzat ilyen ügyekben - és lehet tudni, hogy melyek ezek az ügyek, hiszen környezetkárosító hatás miatt számos ügyben volt már településeken vita - akkor jár el helyesen, hogyha mielõtt kiadja a hatósági engedélyt, kikéri a választópolgárok véleményét. Ezt megtehetik az önkormányzati képviselõk, lehet lakossági fórumokat rendezni, ki kell kérni a szakhatóságok véleményét az adott üzemmel kapcsolatban, ha kétségek merülnek fel, mert felelõs, a választópolgárok érdekeit szem elõtt tartó döntés csak ilyen eljárás mellett születhet.

Sajnálatos, hogy ebben az esetben ez nem így történt; az utólagos korrekció éppen az lesz, hogy ügyfélnek tekintve a választópolgárok szélesebb körét, a fellebbezésüket figyelembe kell majd venni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage