Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnöknõ! Kedves Képviselõ Asszony! A kormány fontosnak tartja a megemlékezést a honfoglalás 1100. és a magyar oktatásügy kezdeteinek 1000. évfordulójáról - amit az a tény is bizonyít, hogy mûködése elsõ hónapjaiban már foglalkozott a témával.

A megfelelõ számú kormányhatározatokban rendelkezett az évforduló megünneplésérõl, kijelölte a kiemelt feladatokat; a helyi kezdeményezések támogatására pályázat kiírásáról rendelkezett; reprezentatív, közéleti személyiségekbõl álló emlékbizottságot hozott létre, mint az országos rendezvénysorozat koncepciójának és programtervének jóváhagyásában illetékes fórumot. Augusztusban megalakult a Magyar Országgyûlés millecentenáriumi albizottsága azzal a céllal, hogy figyelemmel kísérje az elõkészületeket, s a maga eszközeivel támogassa azokat.

Az évforduló megünneplésének elõkészítésével megbízott miniszter a szaktekintélyekbõl álló operatív bizottság kinevezésével és az emlékbizottság titkárságának létrehozásával már az elmúlt év végén megteremtette a kormányhatározatban elõírt feladatok végrehajtásának szervezeti, szakmai és pénzügyi feltételeit. Az országos emlékbizottság elé terjesztettem - mint az elõbb is említettem, mint a feladat elõkészítésével megbízott miniszter - az évforduló megünneplésének fõ elveit, koncepcióját, kommunikációs programját, a kiemelt rendezvények tervét, valamint az 1996. évi költségvetésre vonatkozó javaslatokat. Az emlékbizottság az elõterjesztést elfogadta.

Eszerint a magyarság megtelepedésének 1100. és a magyar oktatásügy 1000. évfordulójára úgy emlékezzék az ország, hogy erõsítse a nemzeti identitástudatot, együttélésünket a Kárpát-medence valamennyi népével; gazdagítsa kultúránkat, nemzeti örökségünket.

A helyi kezdeményezések támogatására pályázatot írattam ki. A felhívásra 1240 pályázat érkezett, csaknem 4 milliárdnyi igénnyel, míg a rendelkezésre álló összeg 220 millió forint volt. A bíráló bizottságok 394 pályázatot támogattak; a pályázatok révén 146 önkormányzat vagy önkormányzati intézmény, 124 civil szervezet, magánszemély, illetve kulturális vállalkozó jutott kiegészítõ anyagi forráshoz.

Az ország gazdasági helyzete most szerény, de méltó megemlékezést tesz lehetõvé, ám joggal bízhatunk abban, hogy 2000-ben, az államalapítás millecentenáriumán... (Az elnök ki- majd visszakapcsolja a miniszter mikrofonját.)... a honfoglalás millecentenáriumánál gazdagabb, a kulturális és szociális infrastruktúra jelentõs fejlesztésével, kiemelkedõ mûemlékeink helyreállításával emlékezhetünk. Kérem képviselõ asszonyt válaszom elfogadására. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage