Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdése tárgyaként megadott felszólítással - vagy nevezhetjük felkiáltásnak is: "Vadkendermentes országot!" - magam is egyetértek, de tudom, hogy ez önmagában kevés. Napjainkban 350 ezer körüli az allergiás légúti megbetegedésben szenvedõk száma, 68 ezer asztmás van, és számuk évente 5-6 ezer fõvel növekszik. Ez akkor is nagy probléma, ha a betegségek okaként csak részben állapítható meg pollenallergia. Valóban népegészségügyi problémáról van szó, amit az is bizonyít, hogy számításaink szerint a betegségek gyógykezelésére körülbelül 3 milliárd forintot kell évente biztosítani. A megoldás a parlagfûnek, mint a pollenallergia fõ okozójának a megsemmisítése.

A megelõzésben a döntõ szerep az önkormányzatoké. Természetesen van lehetõség e tevékenység elrendelésére, azonban önmagában az önkormányzatok szerepvállalása annak ellenére sem elégséges, hogy jó néhány önkormányzat, a környezetvédelmi, a népjóléti szervek koordináló munkájával elég jó példát mutat. Általános szokássá azonban az irtás nem vált.

A megoldáshoz kell egyfajta társadalmi összefogás, egy olyan szemlélet, hogy igenis itt egy egységes szerepvállalással lehet valamit elérni, hiszen a képviselõ úr által említett országokban is csak egy társadalmi összefogás segített, hogy a betegség terjedésének gátat lehessen vetni.

A Népjóléti Minisztérium igyekszik az önkormányzatok, a tisztiorvosi szolgálat, a környezetvédelem munkáját összehangolni, annál is inkább, mert mi koordináljuk azt a környezetegészségügyi programot, amelyet Európa e térségében kilenc országra terjesztett ki az Egészségügyi Világszervezet. Én tehát bízom abban, hogy az ilyen kérdés és a rendre elhangzó figyelemfelhívás is segít abban, hogy hatékonyabban tudjunk fellépni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage