Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Röviden azt is mondhatnám, hogy nincs megfizetve, aki ennyiért adta el a búzáját. Ismereteim szerint ebben az évben nagyon kevés termelõnek kellett ennyiért eladnia a búzáját, ha jó minõségû volt, ha elérte az étkezési búza minõségét. (Egy hang a kisgazdák padsoraiból: Ez átlagos volt!)

Remélem, hogy interpellációja örökre idejét veszti, hiszen a mai és a jövõ évi piaci árak ezt az árszintet lényegesen meghaladják.

Azért engedje meg, hogy tegyek én is néhány megjegyzést. A szamosszegi kisgazda kérésének ön eleget tett, ide terjesztette ezt a javaslatot, de ez az elõterjesztés hemzseg a számszaki hibáktól; ezek egy részét ön is kijavította.

A másik: elhangzott, hogy egy hektár búza megtermelése sok hónap verejtékes munkájával történik. Én is készítettem egy számítást, aminek az az eredménye, hogy körülbelül 7,5-8 nap munka kell egy hektár búza megtermeléséhez a mai szokások szerint. Ha egy kicsit visszamegyünk, és kézi aratást, marokszedõt és cséplõgépet használunk, akkor is csak 14 napra rúg, tehát a "több hónap" nem passzol. Ez mindenképpen túlzás, még akkor is, ha egy ellenzéki képviselõ szájából hangzik el. (Zaj a jobb oldalon.)

900 forint/mázsa búzaár az átlagosnál jobb területeken és jobban gazdálkodóknál még ebben az esztendõben is tartalmazott jövedelmet.

Örömünkre - remélem, mind a kettõnk örömére - a dolgok mai állása szerint sem az idén, sem a jövõ évben nem kell ilyen alacsony búzaáraktól tartani, ilyen alacsony áron értékesíteni. Nem kell mást tennie egyetlenegy termelõnek sem, mint hogy a tõzsdén eladja a jövõ évre várható búzáját.

Kérem az Országgyûlést és önt, tisztelt képviselõ úr, hogy az interpellációra adott válaszomat fogadja el. (Taps a bal oldalon.)

(15.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage