Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Mielõtt erre adnék választ, engedjék meg, hogy miniszter úrnak is válaszoljak.

Tisztelt Miniszter Úr! A múlt hét pénteken keresett meg egy szatmári kisgazda - tehát ugyanebbõl a térségbõl -, aki arról tett panaszt nálam, hogy ezer forintért volt kénytelen most, a napokban eladni búzáját.

Itt van az egyik probléma, amelyet szóvá kell tennem.

Tisztelt Miniszter Úr! Az a helyzet, hogy az étkezési búzát is visszaminõsítik takarmánybúzává, és a gazda igenis ki van téve a felvásárlók kényének-kedvének. Ez az egyik probléma, amelyet szeretnék szóvá tenni.

S a mi vidékünkön általános népóhaj, hogy a minisztérium valami módon szervezze meg a felvásárlás ellenõrzését. Nem hiszem, hogy ez ellentétben lenne a szabadpiaccal, elvégre Magyarországon '45 elõtt kapitalizmus volt, és az ellenõrzés mégis érvényesült.

Az állam igenis ott tartotta a gazda felett a védõ karját. Ebben tanulhatunk - kérem - az elõzõ polgári idõszakból. Ez az egyik.

Már a múltkor is elmondtam - miniszter úr -, hogy semmi miatt nem panaszkodik inkább a magyar nép vagy legalábbis az a része, amellyel én találkozom, mint a gondviseletlenség miatt. Ebben a tekintetben miért ne lehetne egy népóhajnak eleget tenni? Tehát a felvásárlás ellenõrzésének.

A másik pedig, miniszter úr, amit szeretnék elmondani: felszólalásomban nem a számokon van a hangsúly, hanem azon, hogy az az állapot, amely jelenleg van, nem tartható. Mert ha a gazda arra kényszerül, hogy aratás után eladja terményét - márpedig a tõkehiány miatt erre kényszerül -, másrészt nincs módja tárolni a termékét, akkor nem tudja kihasználni a konjunktúra esetleges elõnyét. Nem tudja eltartani saját magát, családját, nem tud gondoskodni az üzem fenntartásáról, a termelés folytonosságáról.

Tehát nekünk az a kérésünk, hogy szabályozott viszonyok uralkodjanak a piacon, az árak szabályozottak legyenek, hogy az a gazda, akinek aratás után - nálunk úgy mondják - már nincs kitartása, kényszerül eladni búzáját, az a gazda is meg tudjon élni és eleget tudjon tenni az üzeme fenntartásával kapcsolatos teendõinek.

Miniszter Úr! Örömmel vettem azt, hogy egyetértünk. Nem elsõ eset. Ezért válaszát megköszönöm és elfogadom. (Taps az FKGP és az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage