Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi idõben a sajtóban és az ország közvéleménye elõtt rivaldafénybe került az Igazságügyi Minisztérium, nem azért mintha a miniszter végre eleget kívánna tenni a jogalkotási törvényben, valamint a miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 41/1990.(IX.15.) számú kormányrendeletben elõírt munkaköri kötelezettségének, így például a jogalkotás szakszerû elõkészítése és koordinálása tekintetében, hanem azért, mivel a minisztérium néhány vezetõ tisztségviselõje enyhén szólva kellemetlen helyzetbe került.

Bízunk abban, hogy a jogalkotási munka színvonalában végre elõrelépést jelent dr. Kecskés László helyettes államtitkár eltávolítása.

Egyrészt örülünk annak, hogy az eltávolított helyettes államtitkár alkalmasabb utóda progresszívebb, pozitív szerepet fog játszani a minisztériumban folyó jogalkotási munka magasabb színvonalra emelése érdekében, másrészt szomorúak vagyunk, mivel dr. Konkoly Csaba helyettes államtitkár úr ellen feltehetõen már meg is indult a büntetõeljárás piramisjáték szervezése miatt.

Bács-Kiskun megyében 1993-ban egy betéti társaság piramisjátékot indított úgy, hogy a szervezõk a piramis tetejére nem létezõ személyeket állítottak. A csúcson lévõk nevében egyetlen fillért sem fizettek be, így adómentesen félmilliós összegeket tettek zsebre. Az eddigi rendõrségi vizsgálat szerint az okozott kár 15 millió forint.

A betéti társaságok alapító okiratait dr. Konkoly Csaba akkor Kiskunfélegyházán mûködõ ügyvéd készítette. A kihallgatások során több gyanúsított és tanú vallotta, hogy Konkoly tudott arról, hogy a bt-k piramisjátékok szervezésére alakultak. Sõt kültagként belépett az egyik betéti társaságba és személyesen is részt vett a játékban.

Szomorúak vagyunk továbbá azért is, mivel a másik prominens helyettes államtitkár, dr. Bárd Károly testvére, dr. Bárd István elõzetes letartóztatásban van Gyõrben. Összesen mintegy 800 milliós csalással vádolják. Tíz társával együtt összesen kétmilliárdos kárt okoztak az Általános Értékforgalmi Banknak.

A nyomozás adatai szerint dr. Bárd István számláját többek között 50 milliós fiktív hitelfelvétel, 94,5 milliós váltóleszámitolás, lopott bélyegzõvel elkövetett hamisított fedezetigazolás, vagyis többszörösen elkövetett okirathamisítás stb. terheli.

Ez eddig egy szokványos rabló története lenne, mely a rendõrségre és a bíróságra tartozik. Csupán egyetlen ok miatt vetettük fel a kérdést, miszerint dr. Bárd István bûnös ügyletei közben egyre azt hangoztatta: "Nekem nem lehet bajom, mivel a bátyám olyan magas beosztásban van, hogy engem semmilyen bántódás nem érhet!"

Kérdezem miniszter úrtól:

1. A minisztériumban milyen elvek alapján válasszák... (Közbeszólások: Választják!)... ki a vezetõ tisztségviselõket? (Felzúdulás a bal oldalon.)

2. Véleménye szerint a felsorolt jelenségek Justitia fellegvárában csak véletlenszerû egybeesés következményei?

3. Miután dr. Bárd István idézett kijelentését a sajtó interpretálta, dr. Bárd Károly helyettes államtitkár úr tett-e testvére tevékenységét elítélõ, attól magát elhatároló nyilatkozatot?

Várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage