Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A "Kisasszonyká"-val összefüggõ kérdésekre, miután képviselõ úr nem jelezte elõzetesen, nem fogok kitérni a Házszabály vonatkozó rendelkezése alapján. A válaszban arra fogok szorítkozni, ami elõzetesen valóban jelzésre került.

A tisztelt Ház falai között ezzel az üggyel már korábban is foglalkoztunk, és érdemben újat valószínûleg már nehéz a korábban elhangzottakhoz hozzátenni. Az Alkotmánybíróság ez év májusi határozata szerint a Magyar Televízió nem tekinthetõ a kormány irányítása alá tartozó szervnek, így a kormány a Televízióra vonatkozóan nem hozhat határozatot. Ezért a kormánynak nincs lehetõsége arra, hogy közvetlen jogi eszközökkel irányítsa a Televízió munkáját, még a szükséges létszámcsökkentés végrehajtására sem utasíthatta az intézmény elnökét.

A konkrét kérdésekre a következõ válaszokat adom:

A Magyar Televízió gazdálkodásával összefüggõ intézkedésekrõl a képviselõ úr által említett április 21-ei kormányhatározat 3. pontja az MTV gazdálkodására vonatkozó elemzések elkészítésének határidejét '95. szeptember 30-ában állapította meg. A Magyar Televízió az elemzést elkészítette, megítélésünk szerint azonban az tartalmában és következtetéseiben egyaránt átdolgozásra, kiegészítésre szorul. Az egyeztetés és az elõterjesztés véglegezése folyamatban van.

Másodszor: a felelõs személyek felelõsségre vonása iránt a Televízió elnöke intézkedett. Amint arról Kuncze Gábor belügyminiszter úr a tisztelt Házat már tájékoztatta, négy személy felelõsségre vonása történt meg, akiknek nevét a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt nincs jogom közölni. E négy személy között egyébként nem szerepel Vitray Tamás, aki a kiutazását a vizsgálat megállapítása szerint saját maga finanszírozta.

Harmadszor: õszintén remélem, hogy a médiatörvény közeli elfogadása egyértelmûvé teszi a felelõsségi és hatásköri viszonyokat, így a jövõben még csak fel sem merülhet a kormány személyi kezdeményezéseinek indítványozása.

Negyedszer: a Kormányzati Ellenõrzési Iroda jelentését azért kellett titkosnak minõsíteni, mert abban az üggyel érintett személyek neve is szerepel, akiket a nyilvánoság elõtt nem indokolt alaptalanul meghurcolni. Amennyiben képviselõ úr arra igényt tart, az iroda - a közelmúltban elfogadott titokvédelmi törvény elõírásainak figyelembevételével - a jelentést személyes felhasználására megküldi.

Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage