Daróczy Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DARÓCZY ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Országgyûlés! A most elfogadott határozat az eredetihez képest megváltozott; ezért mindenkinek ajánlom a figyelmébe az országban, hogy tanulmányozza majd a megjelent határozatot. A szocialista frakció támogatta a határozatot.

Egy hasonlattal szeretnék élni. Ebben az õszi idõszakban a piacon birsalmát lehet kapni. A birsalma olyan, hogy abban a formában, ahogy kapjuk, ehetetlen. De várjuk, hogy megérik, és lehet belõle nagyon finom kompótot, sõt birsalmasajtot is csinálni. (Derültség.)

Az országgyûlési határozat az én szememben egy "alap-birsalma", amelyrõl most nagyon sok mindent lehet mondani. De nem lehet végképp ítélkezni arról, hogy mi történik ezzel. Aki figyelmesen elolvassa, majd rá fog jönni, hogy benne vannak az Országgyûlés távlati tervei a magyar felsõoktatást illetõen, ami azt jelenti, hogy módosítanunk kell különbözõ irányokban a felsõoktatási törvényt, a hozzá tartozó törvényeket, illetve olyan kormányintézkedéseket jelöl ki, amelyek végül is majd eldöntik, hogy milyen lesz az a bizonyos "sajt".

(18.30)

Ebben a vonatkozásban bizakodó vagyok. Még abban is bízom, hogy az ellenzéket is meg tudjuk nyerni bizonyos törvénymódosítások támogatására, mert ahogy Kávássy Sándor képviselõtársam mondta, valóban még nem dõlt el ezzel a határozattal semmi sem. Csak megindultunk valamilyen irányban, amelyet én a magam és a frakció részérõl támogatok.

De nagyon helytelennek tartom, hogy itt, az Országgyûlés színe elõtt nem mondunk igazat. Kovács Kálmán képviselõtársam megengedte magának most is azt, hogy 6000 oktató elbocsátásáról beszélt. Kérem szépen, ez nem igaz! 6000 oktatóról szó sincs! Összesen 14 ezer oktató van a magyar felsõoktatásban - képzeljük el, mit jelentett volna, ha 6000 oktatót bocsátanak el! Vagy Dobos Krisztina azt mondta, hogy a szakmai körök támogatását nem nyerte meg. Megmondom õszintén, a módosításokkal kapcsolatban minden egyes módosító javaslatot a Rektori Konferencia elnökével egyeztettünk.

Kérem, nyilvánvalóan az egyeztetés formája nincs kimunkálva; de ez még nem jelenti azt, hogy nem törekedtek a koalíció pártjai, illetve az ellenzék is arra, hogy megismerjék a magyar felsõoktatás véleményét.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage