Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindössze három bõvített mondatban szeretném a jelenlegi helyzetet összefoglalni. Ez annál is inkább egyszerû, miután alapvetõen nem változott semmi azóta, amióta ezt a határozati javaslatot hatpárti egyetértésben benyújtottuk.

Továbbra is szükségesnek látjuk, hogy a környezetvédelmi törvény érvényesülése érdekében megszülessen egy olyan határozat, amely részben a hozzá közvetlen csatlakozó törvényeket, részben pedig a kormányzati hatáskörbe tartozó további jogszabályokat szedi rendbe, illetve határidõbe is sorolja. A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény úgy szól a jogi irányításról szóló fejezetében, hogy az Országgyûlés és a kormány irányelvet bocsát ki, amelybõl általános érvényû célokat, programokat határoz meg stb. Tehát alapvetõen összhangban van a jogalkotásról szóló törvénnyel is - ez az elsõ rész.

A második, amit mondani szerettem volna, hogy pontosan a mai napon elfogadott egyes védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló törvényjavaslat vitája igazolta azt, hogy milyen kiváló lett volna, hogyha egyszerre tárgyalhatta volna a tisztelt Ház a természetvédelmi törvénnyel például ezt a törvényt. Nagyon sok anomáliát elkerülhetett volna, és sok félreértés eleve tisztázódhatott volna. Ez egy igazolás lett volna csupán.

A harmadik pedig: szeretném bejelenteni, bár önök biztos tudják, hogy az alkotmányügyi bizottság nem támogatta ennek a határozati javaslatnak az elfogadását, mégpediglen a Házszabály általános szabályok 38. § (3) bekezdésére hivatkozva, amelyik úgy szól, hogy "Az Országgyûlés ... a házbizottság és a kormány együttes javaslata alapján elfogadja a következõ ülésszak jogalkotási programját és tárgyalási rendjének tervét."

Szeretném tisztelettel felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy itt mindig a következõ ülésszak jogalkotási programjáról van szó, illetve tárgyalási rend meghatározásáról. A mi határozati javaslatunk viszont hosszabb távon egy törvény végrehajtását szolgáló további lépéseket határozza meg, amelyet - gondolom én és bízom benne, és egyébként támogatja a kormány - majd a házbizottság tudomásul fog venni a következõ idõszakban. Egyébként ez nem kizárólag a Házra, tehát nem törvényalkotásra vonatkozó javaslatokat tartalmaz, hanem tartalmazza más kormányzati hatáskörbe tartozó lépések tervét is.

Ezért én tisztelettel szeretném kérni további hatpárti képviselõtársaim nevében is a támogatását ennek az országgyûlési határozatnak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage