Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Két ügyrendi észrevételem is lenne. Nevezetesen az elsõ: Lamperth Mónika frakcióvezetõ- helyettes kétperces reagálását illetõen egy olyan helyzet állt elõ, amikor is a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás kérdéskörével kapcsolatos reagálásnál Lamperth Mónika a Kisgazdapárt 1990. évi köztársaságielnök- jelöléssel kapcsolatos álláspontjára tért ki.

Én úgy gondolom, ez a tárgytól való olyan eltérés, amely esetében elnöknõnek figyelmeztetnie kellett volna Lamperth Mónikát. Ha pedig nem figyelmeztette, akkor nekem lehetõséget kellett volna adnia arra, hogy én erre nyilatkozzam; nem kívántam én külön erre öt percet igénybe venni. Elnök asszony azonban már az ötperces felszólalásom - amely a napirend elõtti felszólalás idõkerete - elsõ percében félbeszakított, figyelmeztetvén, hogy nem fogok beleférni az öt percbe. Én úgy gondolom, ez egy példátlan eljárás az elnök asszony részérõl.

Kérem ezért - és ez az egyik ügyrendi indítványom -, szíveskedjék az alkotmányügyi bizottságot, az ügyrendi bizottságot megkeresni, hogy foglaljon állást abban a kérdésben: a napirend elõtti felszólalás elsõ percében félbeszakítható-e a frakcióvezetõ az elnöklõ személy által, arra való hivatkozással, hogy fél, hogy nem fogja tudni öt perc alatt elmondani a felszólalását. Mondjon erre véleményt az ügyrendi bizottság!

A másik pedig: tessék megengedni, hogy reagáljak Lamperth Mónikának a tárgyhoz nem tartozó kérdésére. Amire nagyon rövid válaszom lett volna: a Kisgazdapárt nem lett volna hajlandó se '90-ben, se máskor kommunista köztársaságielnök-jelöltet támogatni. Ezért foglalt állást akkor úgy, ahogy tette - helyesen. Köszönöm a lehetõséget. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage