Donáth László Tartalom Elõzõ Következõ

DONÁTH LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony, rögvest kapcsolódva miniszter úr szavához egy költõi mondattal. Weöres Sándor írja valahol Magyarországról: "A változás itt csak alaki, mindig kell a börtönbe valaki." Úgy tûnik, hogy ez is alátámasztja a foglyokkal, fogva tartóikkal, egyáltalán a börtön intézményével való törõdést. Éppen ezért az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság '95. október 4-én megtárgyalta a T/1376. számú, a büntetés-végrehajtási szervezetrõl szóló törvényjavaslatot, különösen annak III., IV., V. fejezetét, melyek a bizottság illetékességébe különösen is beletartoznak.

(10.00)

Két tényre hívnám föl ennek kapcsán a figyelmet. Az egyik: ez a törvényjavaslat részben az 1963. évi 24. tvr. hiányosságait, valamint az 1979. évi 11. tvr. a jogállamiság követelményeinek meg nem felelõ szabályozását hivatott orvosolni, bár nem elhanyagolható tény, hogy már 1840-ben, Deák Ferenc elnökletével, az Országgyûlés maga elé tûzte a hazai börtönviszonyok rendbetételét, humánus szabályozását. Másrészt, ahogy miniszter úr is említette, a büntetés végrehajtási szervezetrõl szóló törvényjavaslat két ágon és vonulaton is illeszkedik az évek óta folyó törvényalkotásba. Ezt én most nem ismételném meg.

A bizottság részben arra volt kiváncsi - különösen a bizottság elnöke -, hogy mennyiben illeszkedik az európai törvényalkotáshoz, mennyiben tartja tiszteletben azokat a normákat, illetve mi várható e törvényalkotás után. Másokat az izgatott, hogy ez a bizonyos IV. fejezet, amely a fegyverhasználatról, pontosabban ezeknek az eszközöknek az igénybevételérõl, garanciákról szól, beleilleszkedik-e az intézményrõl szóló javaslatba.

Minden kérdésünket érdemben megválaszolta az államtitkár-helyettes úr, illetve tanácsadói, éppen ezért végezetül a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minõsítette ezt a törvényjavaslatot.

Még csak annyit említenék meg, hogy a vitában többször kérdés hangzott el - és talán ez nem kizárólag az emberi jogi bizottság tagjaira jellemzõ -, hogy milyen a statisztika, hány börtön, hány fogoly, milyen jellegû foglyok vannak ma a börtönökben. Én úgy gondolom, hogy mind a mellett, hogy ezt a törvényt és az ehhez kapcsolódó egyéb törvényeket meg kell alkotni, rendkívül fontos, hogy a képviselõk, az Országgyûlés figyelmébõl ne kerüljön ki a társadalom peremére sodródottak és a velük foglalkozók sorsa, helyzete, hogy ne kivételes legyen, amikor a figyelem elõterébe kerülnek. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage