Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az elmúlt hetekben a kulturális élet képviselõi együtt tiltakoztak, tekintet nélkül különbözõségükre, a Mûvelõdési Minisztérium tervezete miatt, ami a Magyar Könyvalapítványt érinti. Ugyanebben az idõben röppent fel újra a magyar Operaház és az Erkel Színház elválasztásának híre. Nemrégiben tudósítottak arról, hogy a Nemzeti Színház minisztérium által kiírt fõrendezõi pályázata sikertelenül záródott le. Tegnap pedig már a külföldi magyar kulturális intézetek jövõje fölé sötétlettek felhõk. Valami baj lehet itt, valami nem jól mûködik ennél a tárcánál, valami nem stimmel. Talán túl sok rossz hír kel lábra mostanság. Amikor leginkább szükségünk volna külországi jó hírünkre, ami megszûnõben van, akkor szüntetnek meg, vonnak össze olyan intézeteket, amelyek a magyar kultúrát közvetítve járulnak hozzá Magyarország jó híréhez, pont akkor, amikor újabbakat kellene nyitni. Nem tudni, hogy ez a költségvetési megszorítás jelenti-e a Római Magyar Intézet két igazgatói státuszának megszüntetését vagy összevonását, vagy ez csak a Bulgáriai Kulturális Intézet bezárását jelenti. Talán a költségvetési törvény vitája kielégítõ választ ad erre a kérdésre. Vagy a Nemzeti Színház ügye továbbra is csak ügy marad? Oka kell hogy legyen annak, hogy a most újra kiírt pályázat ismét sikertelenül záródott le. Szomorú dolog ez.

Szomorú az is, hogy még mindig nincs nyugvóponton az Operaház és az Erkel Színház közös sorsa, hiába a szakma tiltakozása, tisztázó beszélgetésre való invitálása. Úgy látszik, ebben nem érdekelt a minisztérium, és úgy látszik, hogy a fõváros vezetése sem.

Tisztelt Ház! Közösen tiltakoztak irodalmárok, mûvészek, kritikusok és mások a Mûvelõdési Minisztérium tervezete miatt. Ezt a közös tiltakozást lehet hisztérikusnak nevezni, mint tette azt a Mûvelõdési Minisztérium helyettes államtitkára, csak éppen nem szerencsés. Nem szerencsés továbbá az sem, hogyha valaki - például ugyanezen személy - úgy tájékoztatja a kuratóriumot, hogy amennyiben nem alakulnak át közalapítvánnyá, nem részesülnek költségvetési támogatásban.

Lehet ezt az eljárást zsarolásnak nevezni, és lehet, hogy csak parányi stílushibának minõsíthetjük ezt, kinek-kinek ízlése, vérmérséklete, érdekeltsége szerint. Ilyen nyilatkozatok az illetéktelen állami beavatkozás lehetõségének gyanúját keltik. Ez a gyanú akkor kel fel, amikor egyszerre beszélnek költségvetési támogatásról és a közalapítvánnyá való átalakulásban személyi változásokról. Ezért talán nem érdemes olyanokat írni egy elõterjesztésben, hogy a kuratóriumot át kell világítani. Az átvilágítás a gazdálkodásra, a közpénzek jobb ellenõrzése céljából talán jó kifejezés, ám személyekre vonatkoztatva ilyen esetben nem egy hatályos törvény alá esõ témáról van most szó, politikai találgatásokra adhat okot, olyanra is, hogy a kormányzatnak tetszõ személyeket fognak kinevezni majd. Ezt nem hiszem, mert voltak már olyan döntések, amelyek az értékegyensúlyt, a politikai egyensúlyt hozták létre, s ezek éppen minisztériumi döntések voltak.

Tisztelt Ház! Összegezve az elmondottakat: ez a politikai stílus, a megfelelõ tájékoztatás és párbeszéd hiánya bizalmatlanságot ébreszt mindenkiben. Egyszerre, egy idõben ennyi rossz hír csak a figyelmet osztja meg. Azért beszéltem tehát ezekrõl együtt, mert ismétlõdõ események sorozatáról van szó, visszatérõ jelenségrõl, nem szeretném ha elmennénk emellett szó nélkül. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Dr. Kelemen András tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage