Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt hiszem, ebben a teremben mindannyian átérezzük azokat a súlyos gondokat és aggodalmakat, amelyekrõl Németh Zsolt szólt. Nem mondhatok más, mint hogy mi is nagy aggodalommal figyeljük mindazt, ami ott történik.

Természetesen nem érthetünk egyet azzal az értékeléssel, hogy a magyar kormány nyújtott segédkezet mindahhoz, ami Szlovákiában zajlik; nem érthetünk egyet azzal, hogy ebben bármiféle cinkosság terhelné a kormányt. A magyar kormány azzal az õszinte szándékkal kezdte kapcsolatainak újjáalakítását és építését a szlovák kormánnyal, hogy a megbékélésen, a kapcsolatok javításán keresztül tudjunk hozzájárulni az ott élõ magyarok jogainak megszilárdításához és - lehetõség szerint - bõvítéséhez.

Mindaz, ami most történik, úgy tûnik, szemben áll azzal, amire mi szerzõdtünk, amire mi alapszerzõdést kötöttünk. A magyar kormány feje, Horn Gyula miniszterelnök úr éppen a magyar pártokkal folytatott megbeszélése során nyomatékosan kifejezésre juttatta, hogy határozott lépéseket fog tenni ebben az ügyben. Határozott lépéseket teszünk a nemzetközi fórumokon is, hiszen az Európa Tanács szakvéleménye egyértelmûvé tette, hogy a nyelvtörvény csak akkor fogadható el, ha az az eddig meglévõ jogok csorbításával nem jár együtt. Márpedig a most közzétett tervezet nyilvánvalóan csorbítja az eddig gyakorolt jogokat.

Köztársasági elnökünk, Göncz Árpád New York-i látogatása során találkozott Kovác köztársasági elnökkel, ahol hosszan megbeszélték ezt a kérdést, és ahol Kovác elnök úr ígéretet tett arra, hogy amennyiben ez a törvény ellentétben áll a nemzetközi szerzõdésekkel - ide értve a magyar-szlovák alapszerzõdést is -, akkor õ nem fogja aláírni ezt a törvényt.

Kérem, fogadják el tisztelt képviselõtársaim azt, hogy a magyar kormány a lehetõségeinek a végsõ határáig el kíván menni ebben a kérdésben. De tudatában vagyunk annak, hogy bizonyos korlátai vannak a lehetõségeinknek. Ami ebbe belefér, azt meg fogjuk tenni.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage