Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! A napirend elõtti felszólalást hallva az ember úgy érezte, mintha egy jól megírt, de egy még jobban rendezett politikai krimit hallana. A politikai krimi abból áll, hogy a részvevõk megbékélésrõl, a népek együttélésérõl beszélnek, van, aki õszintén hisz is a szavak erejében, de van, aki biztonság kedvéért a kabátujja alatt tart egy kifent tõrt, azt az alkalmas pillanatban elõhúzza és hátba döfi vele a partnert.

A kisebbségvédelemnek valahogy nem eszköze a kabátujj alatt tartott tõr. Persze úgy is lehet gondolkozni, hogy a kisebbséget megóvjuk a rá váró nehézségektõl, a kisebbségi sors gyötrelmeitõl. Ma nem tépjük ki a nyelvét, csak éppen megfosztjuk tõle. Tehát lassan érnek be az alapszerzõdés gyümölcsei.

Mindenki elmondta, hogy érdekeltek vagyunk egy jó alapszerzõdés megkötésében, de az ellenzék azzal, hogy egységesen elutasította az alapszerzõdést, kifejezésre juttatta azt, hogy ez nem az, amelyik a népek együttélését, az évszázadok óta felhalmozott sérelmeket valahogy majd orvosolni tudja. Mindenki egyetért a kormány külpolitikai prioritásával, amelyben szerepel a szomszéd népek megbékélése és a határon túli magyarok érdekeinek védelme. De mintha a kettõ most ütközne, mert a népek megbékélését nem szolgáltatta az alapszerzõdés, a gyümölcsei pedig érnek; az elsõ szilva lehullt: a nyelvtörvény. Most várjuk, hogy mi lesz erre a kormány válasza.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage