Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Úgy gondolom, hogy mindaz, amit Kökény Mihály államtitkár úr a Ház elõtt elmondott, a hatalmi gõg olyan megnyilvánulása, amelyet nem lehet reagálás nélkül hagyni. (Zaj a kormánypártok soraiban.)

Õ ugyanis egy ide nem illõ legfelsõbb bírósági határozatra hivatkozik, amely a jogszabályalkotás körében okozott kárra vonatkozik, Dávid Ibolya pedig a polgári törvénykönyv 6. §-ára hivatkozott, abban a vonatkozásban, hogy milyen felelõssége van az államnak a széles körben elterjedt olajfûtés kapcsán, illetõleg az államnak tudnia kellett volna-e - amikor elõsegítette az olajfûtés ilyen széles körben való elterjedését -, hogy annak milyen következményei lesznek az olajárrobbanás következtében.

Én úgy gondolom, hogy Dávid Ibolya joggal hivatkozott arra, hogy az államnak tudnia kellett volna, amikor megindította azt az akciót, hogy az állampolgárai térjenek rá a szerinte akkor olcsónak propagált olajfûtésre, hogy ez csak meghatározott olajárak mellett képzelhetõ el. De akkor, ha bármilyen ok miatt is a magyar állam az olajár szintjét magasabban tartja, akkor az állampolgárok számára ez a fûtési mód már megfizethetetlen lesz.

Olyan körülmények között nyújtott kölcsönt az olajfûtés bevezetésére a magyar állampolgároknak, amelyek a magyar állampolgárokat megtévesztették, ennek következtében - a polgári törvénykönyv 6. §-a értelmében - a magyar állam megítélésünk szerint is felelõsséggel tartozik állampolgárainak azért, mert egy olyan helyzetet idézett elõ, amibõl a polgároknak kára származott. (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az idõ leteltére.)

Ezért az államtitkár úr válaszát a Független Kisgazdapárt is visszautasítja a maga részérõl. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage