Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az ellenzék valós problémát vetett fel, és örülök, hogy Varga Mihály képviselõtársam az okot is elmondta, nevezetesen azt az okot, hogy egy nagyon komoly visszaélésre lehetõséget adó jegyrendszer szûnt meg, és ebben a kormányzati lépésben a kormány nemcsak a kormánypártok, hanem az ellenzéki pártok támogatását is élvezte. S úgy gondolom, hogy abban is mindnyájan pontosan egyetérthetünk, hogy a kompenzációra - amelyre már az idén is sor kerül - szükség van.

Szeretném elmondani, hogy véleményem szerint a kormány hibázott. Hibás rendeletet adott ki és ezt idõben nem korrigálta.

A szocialista országgyûlési képviselõcsoport már májusban konkrét javaslatokat tett a kompenzáció módjára. Az elfogadott kompenzációs rendszert azonban a jelzések, kormánypárti és ellenzéki képviselõk javaslatára most a kormány korrigálja és ötmilliárd forintos keret terhére egy újfajta, a valódi fogyasztást is figyelembe vevõ kompenzációra nyújt lehetõséget.

Az 1996-os költségvetési tervezetben azonban nem szerepel a jövõ évi kompenzáció, ezért tegnap a szocialista országgyûlési képviselõcsoport úgy foglalt állást, hogy javaslatot készít a '96-os költségvetés tervéhez, hogy valójában fûtési célokra és lakásokban használt tüzelõolaj árába épített adóemelés kompenzációjára sor kerüljön.

Még egyszer szeretném elmondani, hogy mi is érzékeltük ugyanazt a problémát, gondot, mint amit az ellenzéki képviselõk jeleztek, és ebben folyamatosan nagyon sok országgyûlési képviselõ, függetlenül pártállásától, kötelességének tett eleget, amikor ezt a hibás lépést megkritizálta. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage