Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, egy nagyon kézenfekvõ és nagyon fontos országgyûlési határozati javaslatról van szó, hiszen azt kérem benne, hogy az igen tisztelt Országgyûlés az elfogadandó országgyûlési határozattal kötelezze a Magyar Köztársaság pénzügyminiszterét arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal folytatott tárgyalásairól annak befejezését követõ 15 napon belül számoljon be.

Aki a Magyar Köztársaság alkotmányát ismeri, annak egyet kell értenie velem abban, hogy a kormánynak ez a kötelezettsége tulajdonképpen egyébként is fennáll, és az alkotmányból fakadóan ilyen beszámolási kötelezettség is terhelné a kormányt. Miután azonban a pénzügyi kormányzat mindinkább egy önálló politikát megvalósító olyan pénzügyi politikát képvisel Magyarországon, ahol a magyar pénzügyminiszter és a Nemzeti Bank elnöke adott esetben az egész ország jövõjére kiható megállapodásokat köthet; úgy gondoljuk, rendkívül helytelen volt az eddigi gyakorlat, hogy írásban nem számolt be a pénzügyminiszter ezen tárgyalásai eredményérõl.

Milyen következményei lehetnek ennek? Elég, ha a legutóbbi napokban megjelent Massimo Russo-levélre utalok, vagy a Magyar Nemzetben most, hét végén megjelent cikkre, ahol a Magyar Köztársaság legkitûnõbb közgazdászai, egyetemi tanárai szóltak ebben a kérdésben.

Úgy gondolom, ezért rendkívül fontos, hogy képviselõtársaim szavazzák meg az én elõterjesztésemet, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyminisztere... (Az elnök csenget.)... számoljon be írásban tárgyalásainak eredményérõl. Erre kérem önöket. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage