Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. A Fidesz parlamenti frakciója támogatja Varga Mihály ügyrendi javaslatát. (Derültség, zaj.) Köszönöm. (Gyimóthy Géza: Egyetértés van!) A tapsukból arra következtetek, hogy önök is támogatni fogják a szavazás során.

Az ügyrendi indítvány ugyanis két fontos okból indult ki. Az egyik ok annak a talán naiv hitnek a feltételezése, hogy a vita során egymást meg lehet gyõzni. Tehát a parlament legtöbb bizottságában bizonyos ellentét alakult ki abban a tekintetben, hogy alkalmas-e általános vitára a '94-es zárszámadásról szóló törvényjavaslat vagy sem.

Mi, a kisebbségi vélemény képviselõi abból indultunk ki, hogy talán a parlament plenáris ülése és vitája alkalmas lesz arra, hogy a többséget meggyõzze arról az álláspontról, miszerint ez a törvényjavaslat alkalmatlan. Amennyiben néhány képviselõtársunk úgy érkezett erre a vitára, hogy õt már nem lehet meggyõzni az ellenkezõ álláspontról, akkor, persze, nekünk ezt a véleményt is tiszteletben kell tartanunk.

Ügyrendi indítványomat tehát részben az indokolja, hogy talán meggyõztünk néhány képviselõt azok közül is, akik korábban az általános vitára való alkalmasságot valamelyik parlamenti bizottságban támogatták. Van azonban egy másik ok is, ami ennek az ügyrendi indítványnak a megtételére kényszerített.

Én egyszerûen példátlannak tartom azt az eljárást, ahogy a kormány az Állami Számvevõszék jelentését kezelte. Hiszen nem volt még sohasem példa arra, hogy mondjuk a kormány ne tegyen észrevételt az Állami Számvevõszék javaslataira és itt, ebben az esetben az történt, hogy az ÁSZ észrevételeire a kormány, a Pénzügyminisztérium nyolc napon belül semmiféle kifogással, véleményezéssel nem élt. Mint ahogy az Állami Számvevõszék elnöke elmondta ebben a vitában, kaptak ugyan különbözõ tervezeteket, választervezetet arra a jelentésre, amit az Állami Számvevõszék elkészített, ez azonban nem pótolja azt a törvényi kötelezettséget, azt a törvényi lehetõséget, ami a kormány számára határidõn belül fennállt volna.

Ezzel a kormány azt eredményezte, hogy ma az Állami Számvevõszék véleménye "sajnos", egybeesik az ellenzéki pártok véleményével, az Állami Számvevõszéket kényszerítik abba a lehetetlen helyzetbe, hogy az ellenzéki pártok álláspontjának a jelentésben való megformálását tegye le a tisztelt Ház asztalára. Ez egy rendkívül rossz és káros jelenség, az Állami Számvevõszék véleményének figyelmen kívül hagyásával a kormány az Országgyûlés legfontosabb ellenõrzõ szervének a véleményét hagyja figyelmen kívül. Az Országgyûlés figyelmen kívül hagyásával pedig a kormány az adófizetõk véleményét hagyja figyelmen kívül, arra tesz egy nagyon arrogáns gesztust, hogy nem érdekli az, hogy az adófizetõk pénzét milyen módon használták fel 1994-ben.

E miatt a fejlemény miatt is indokoltnak tartom azt, hogy ennek az ügyrendi javaslatnak a szavazására most sor kerüljön. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage