Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen a mikrofont. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Én nem fogok idézetekkel kapcsolódni a napirend elõtti vitához, amikor is itt Torgyán elnök úr a Shakespeare-idézetet versikének minõsítette; én ezt nem tudom folytatni.

Szeretnék visszatérni ahhoz, amit Pusztai Erzsébet napirend elõtti hozzászólásában "A kiszámíthatatlan és a hatások felmérése nélküli intézkedéseknek, az érdekegyeztetés elmaradásának társadalmi hatásairól" címmel mondott el. Én azt gondolom, hogy ezekrõl a kérdésekrõl ebben a Házban az MDF-nek kötelessége beszélni. Azt mondom és azt gondolom, hogy mérhetetlen felelõsség terheli azokat a másik oldalon ülõ politikustársainkat, akik 1990- ben a társadalom átalakítására, a piacgazdaság kialakítására kaptak felhatalmazást, és olyan intézkedések és döntések tömegét hozták, amelynek a hatásait nem számították ki elõre. Joggal néznek rám ilyen kérdõen, hogy mondjak konkrétumokat; ezt szeretném elmondani.

Szeretném megkérdezni: kiszámították-e, hogy a kárpótlásnak milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek? (Taps az MSZP padsoraiban.) Ma már tudható, hogy több száz milliárdba került ez az országnak, és a társadalmi hatásaiban azok, akiket politikai alapon létrehozott kárpótlás alapján kárpótoltak, nagyon sok minden miatt elégedetlenek. (Közbeszólások és zaj a jobb oldalon.)

Szeretném megkérdezni, kiszámították-e azt, hogy a mezõgazdaság szétverése milyen hatásokkal jár a vidéken, a falvakban? (Taps a bal oldalon.) És szeretném megkérdezni, hogy kiszámították-e azt, hogy az E-hitelekkel való privatizációnak milyen hatása lesz a gazdaságra? (Taps az MSZP padsoraiban.)

Én azt gondolom, ezeket a kérdéseket kell akkor feltenni, amikor ma választ kell adni ennek a kormánynak és a kormánypárti képviselõknek arra, hogy ez örökség után hogyan lehet a gazdaság átalakítását megcsinálni.

Tehát én azt hiszem, hogy amikor ezen ma a kormánypárt és a kormány birkózik, akkor egy dologban felelõssé tehetõ: hogy nem mondta meg elég világosan, néhány hónappal ezelõtt, hogy az az örökség, amelyet átvett, ez a gazdasági helyzet milyen következményekkel jár, és hogy hogyan tudunk ebbõl kilábalni. Azt gondolom, a felelõsség mindössze ebben terhel bennünket.

Remélem, hogy a zaj ellenére azért meghallották azt, amit mondtam. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból. - Zaj a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage