Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A kassai vasmûben történt tragikus robbanást követõen kialakult súlyos veszélyhelyzet elmúltával mindenekelõtt a részvét hangján kell szólnunk. A magyar kormányfõhöz hasonlóan õszinte részvétünket fejezzük ki a robbanás következtében elhunytak hozzátartozóinak, és mielõbbi teljes gyógyulást kívánunk valamennyi sérültnek.

Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt pozitív precedens értékûnek tekinti és üdvözli a környezetvédelmi kormányzat tegnapi, az Országgyûlés plenáris ülésén elhangzott gyors és tárgyszerû tájékoztatóját. A katasztrófát követõ veszélyhelyzet elmúltával azonban úgy ítéljük meg, elkerülhetetlen, hogy levonjuk a történtekbõl fakadó következtetéseket.

Elõször: mára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormányzat történelmi megbékéléses, alapszerzõdéses külpolitikai tákolmánya végképp összeomlott. Szlovákia mind a mai napig, több mint hét hónappal az alapszerzõdés sebtében történt aláírását követõen sem ratifikálta az egyezményt. Az ettõl a ténytõl függetlenül északi szomszédunkra nem csupán politikailag, hanem jogi értelemben is kötelezõ egyezményt gyakorlatilag ott és akkor sértik meg, amikor és amennyiben a Szlovákiában hatalmon lévõk érdekei ezt diktálják. Nem csupán az alapszerzõdéssel, nem csupán más nemzetközi egyezményekkel, hanem a hatályos szlovák alkotmánnyal ellentétesen az etnikai kisebbségeket elnyomó nyelvtörvény-tervezetet készítettek. Nem csupán az alapszerzõdést, hanem más kétoldalú megállapodásokat megszegve csupán 24 órával késõbb tájékoztatták a magyar hatóságokat a kassai katasztrófáról.

Úgy tûnik tehát, hogy az alapszerzõdéssel kapcsolatos ellenzéki aggodalmak egytõl egyig valósággá váltak, az alapszerzõdéses szomszédságpolitika zsákutcát jelent.

Másodszor: a kassai katasztrófával kapcsolatban tanúsított szlovák magatartás megerõsítette azt az alapvetõ meggyõzõdésünket, hogy egyedül az épülõ mohi atomerõmû üzembe helyezésének megakadályozása jelenthet tényleges biztonsági garanciát Magyarország számára. A kassai katasztrófát követõen nyilvánvalóvá vált, hogy a szlovák fél nem tartja be a rá nézve kötelezõ nemzetközi szerzõdéseket és megállapodásokat, új, a környezõ országok számára biztonsági garanciákat jelentõ nemzetközi egyezményeket pedig nem kíván kötni, illetve azokhoz nem csatlakozik.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem a szlovák fél idõben adott tájékoztatása következtében elrendelt biztonsági intézkedéseknek, hanem a ritka meteorológiai jelenségnek - tudniillik annak, hogy nem északi, hanem déli szél fújt - köszönhetjük, hogy nem alakult ki Magyarországon súlyosabb veszélyhelyzet. Arról pedig, azt gondolom, fölösleges is szót ejteni, hogy egy vasmûben történt tragikus robbanás következtében a légtérbe került szén- monoxid és egy atomerõmûben esetleg bekövetkezõ üzemzavar következtében a légtérbe kerülõ sugárzó anyagok veszélyessége között mekkora a különbség.

Harmadszor: az elmúlt napokban történtek következtében azonnali és radikális fordulatra van szükség a magyar külügyi kormányzat mohi atomerõmûvel kapcsolatos magatartásában. A magyar diplomáciának mindent meg kell tennie a mohi atomerõmû üzembe helyezésének elkerülése érdekében. Éppen ezért a Fidesz- Magyar Polgári Párt országgyûlési képviselõcsoportja azonnali hatpárti konzultációt kezdeményez - a Külügyminisztérium képviselõinek bevonásával - annak érdekében, hogy a mohi atomerõmûvel kapcsolatos kormányzati teendõkrõl szóló országgyûlési határozat végre ne váljék egyes kormánypárti erõk számára politikai presztízskérdéssé, és egy közösen támogatott indítvány mielõbbi elfogadásával végre elérkezhessen a cselekvés órája.

Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage