Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Deutsch Tamás a kassai tragédia kapcsán a mohi atomerõmûvel összefüggõ problémára hívta fel a figyelmet. Hivatkozott arra, hogy itt volt egy ellenzéki javaslat, ami a kormányt cselekvésre szólította volna fel. Ezt - példátlan módon - egy kormánypárti módosító indítvány átfordította volna valamiféle, a kormányt dicsérõ és a problémát mindenképpen elkenõ formára. Ezért kénytelen volt az elõterjesztõ Fidesz visszavonni ezt a javaslatot.

Most, felszólalásában utalt arra Deutsch Tamás, hogy megpróbálnak olyan kezdeményezést tenni, amikor a kormánypártokkal együtt lehetõség lesz ez ügyben a lépésre és a presztízsokoknak, a presztízsszempontoknak a háttérbe szorítására. Kíváncsian vártuk volna a kormány részérõl a környezetvédelmi tárca reagálását erre, mert akkor érdemben lehetett volna válaszolni. Sajnos nincs erre módja a környezetvédelmi tárcának - én nagyon jól tudom -, mert a kormány részérõl csak egy valaki válaszolhat. Az államtitkár úr - a külügyi államtitkár úr - rögtön megnyomta a gombot, és - megint csak presztízsszempontból -, Deutsch Tamás felszólalásának egy másik részére tartotta fontosnak a reakciót.

Változatlanul várjuk a kormány reagálását. Erre most - házszabályi okokból - nincs lehetõség, de kérjük, hogy érdemben reagáljon végre a mohi atomerõmûvel kapcsolatos Fidesz-aggodalmakra, hogy megoldás is legyen ebben az ügyben, ne csak presztízscsata a Ház két oldalán.

Ne felejtsük el: harminc kilométerre van ez az erõmû a határtól; az uralkodó szélirányra is tekintettel, közvetlenül veszélyezteti a magyar lakosságot is. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage