Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A világ Csernobil óta fokozott aggodalommal kíséri figyelemmel az atomerõmûvekben, egyáltalán bármilyen erõmûben vagy ipari létesítményben bekövetkezõ tragédiák folytán elõállható helyzeteket. Különösképpen áll ez a magyarokra, hiszen a csernobili katasztrófa is közvetlenül veszélyeztetett minket. Ami pedig most Szlovákiában történik, az ennek a veszélynek egy más megjelenési formája, de legalább olyan közvetlen és legalább annyira veszélyezteti a biztonságunkat, mint Csernobil.

Elfogadhatatlan Szent-Iványi István államtitkár úrnak az a megközelítése, miszerint itt valamiféle információáramlásnak másfajta szakmai megközelítésérõl lenne szó. Jól nyomon követhetõ volt Csernobil esetében is: a csernobili erkölcs, a volt szocialista erkölcs az, ami megakadályozza az érintetteket abban, hogy nyomban felrázzák a világot és figyelmeztessék a veszélyhelyzetre.

A magyarok eddig Szlovákiától - és ezt nem lehet eltagadni - kapták a nyelvtörvényt, elõkészületben áll az alternatív oktatás; kaptuk Mohit és most kaptuk a kassai tragédiát... Azt hiszem, ezek egyértelmûen arra utalnak, hogy felelõtlenül a magyarokat veszélyeztetõ intézkedések sorát hozzák a szlovákok, és ezek tudatosan magyarellenes akciók, ha erõmûben, ha atomerõmûben, ha nyelvtörvényben nyilvánulnak is meg.

Ezért elvárjuk a magyar kormánytól, hogy határozottan lépjen fel a magyarság védelme ügyében. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage