Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): (Mikrofonja nem mûködik.) Diszkrimináció a kormánypártokkal szemben... (Dr. Torgyán József: Nem tisztáztátok a koalíciós szerzõdésben! - Gyimóthy Géza: Elnyomják a kisebbik kormánypártot! - Dr. Hack Péter: A késõn jövõk ne szóljanak közbe! - Közbekiáltás a bal oldalról: Ott a hang, itt a mondanivaló! - Derültség. - Hordozható mikrofont helyeznek a felszólalni kívánó képviselõ asztalára.)

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Torgyán képviselõ úr felszólalását hallgatva a kassai tragédia ügyében, megvallom õszintén, nem tudom, milyen következtetést kell levonnunk, mi a javaslata Torgyán képviselõ úrnak. Magyarországot tegyük át máshová vagy Szlovákiának tanácsoljuk, hogy tegye át máshová a székhelyét? Tudniillik nem feltételezem, hogy Torgyán képviselõ úr felszólalása alapján mindazok a problémák, amelyekrõl itt szó van és amelyek valóban Magyarország számára is súlyos problémák - bár Szlovákia területén keletkezett problémák - megoldhatóak lennének. Nem hiszem, hogy megoldás, hogyha a magyar kormány, illetve a magyar parlamenti pártok nap mint nap megismétlik azt, hogy Szlovákia nem tudja belsõ problémáit esetleg olyan módon kezelni, mint ahogy Magyarország kívánná, hogy kezelje.

(9.50)

Itt említsük meg a mohi atomerõmû ügyét. Nem szeretnék napirenden kívül érdemben foglalkozni ezzel az üggyel, de mikor épült fel ez az erõmû? Úgy csinálnak ellenzéki képviselõtársaim, mintha ennek a kormánynak a 16 hónapos mûködése alatt épült volna fel a Magyarországra valóban esetleg veszélyt jelentõ mohi atomerõmû. Sikerült esetleg elérni azt, részben magyarországi tiltakozásokra - bár nem feltétlenül magyar parlamenti képviselõk megszólalásának következtében -, hogy a kisebbik rossz megoldás helyett, tehát hogy EBRD-hitelekkel építsék esetleg magasabb színvonalú technikával a biztonsági berendezéseket, Mohiban egy rosszabb, feltehetõen Magyarország számára nagyobb veszélyt jelentõ megoldás keletkezzen.

Sajnos, nem Magyarországon dõl el, hogy Szlovákiában milyen módon garantálják a környezet biztonságát. Abban valóban igazuk van képviselõtársaimnak - és azt hiszem, ebben nincs véleménykülönbség kormánypárt és ellenzék között -, hogy Szlovákia belsõ problémái sajnos Magyarországot is súlyosan érintik, mint ahogy más környezõ országok megoldatlan környezetvédelmi belsõ problémái is súlyosan érinthetik Magyarországot. De ez is olyan kérdés, mint amirõl tegnap is szó esett, a szlovákiai magyar kisebbség ügye. Ebben az ügyben nem igaz, hogy megosztó a vélemény a kormánypártok és az ellenzéki pártok között, nem érdemes ebbõl magyarországi belpolitikai vitát csinálni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage