Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság kisebbségének elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kisebbségi véleményként a T/1543. szám alatt beterjesztett törvényjavaslat tárgyalási alkalmasságának vitáján kifejtettem: a többi, a költségvetést érintõ törvényre vonatkozóan is méltatlan ezen nagy változtatásoknak ilyen gyorsan a plenáris ülés elé való terjesztése, hiszen ennyi idõ alatt teljességgel lehetetlen az alapos felkészülés, az érdemi szakértõi vélemények beépítése, a módosításokra való felkészülés biztosítása.

Igaz, hogy szükség van erre, és ezt korábban személyesen én is jeleztem, és nagyon sokan jelezték, hogy az államháztartási reformra szükség van, kell, ez egy korábbi ígéret is volt, tehát sokkal hamarabb vártuk, és úgy gondolom, ez a beszorított helyzet mindannyiunk számára méltatlan; s ez a vesszõfutás, amely elõttünk áll, nem teszi lehetõvé, hogy igazából kiforrott államháztartási reform valósuljon meg.

Ez látszik is a beterjesztett törvényen, hogy a törvény nem törekszik teljességre, így nem is várhatjuk, hogy tényleges, átfogó államháztartási reformot tudunk megvalósítani, azon kívül maga a beterjesztett javaslat teljesen figyelmen kívül hagyja a '90. évi LXX. törvény kötelezettségét a társadalmi szervezetek vagyonával kapcsolatban. Ugyanakkor a kincstár átalakítását, illetve létrehozását belemossa a módosításba, elvetve a kincstár önálló törvényben történõ hosszú távú szabályozását.

A fentiek azt a gyanút ébresztik, hogy az egész módosítás a pillanatnyi költségvetési érdekeket szolgálja, ezért nem tudtuk egyértelmûen támogatni, hogy ez a törvény ilyen rövid idõ alatt elõkészületlenül a parlament elé kerüljön.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage