Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság október 25-ei ülésén megtárgyalta az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény és az ahhoz kapcsolódó egyes törvények rendelkezéseinek módosításáról szóló T/1543. számú törvényjavaslatot, és arról kormánypárti támogatással, ellenszavazat nélkül és az ellenzéki képviselõk tartózkodása mellett azt az állásfoglalást alakította ki, hogy az általános vitára alkalmas.

A bizottság ebbéli álláspontjának kialakításakor alapvetõen azt vette figyelembe, hogy ennek az országnak alapvetõ érdeke az államháztartási reform mielõbbi véghezvitele. A benyújtott törvényjavaslat az államháztartási reform része, nem keverendõ azonban össze az egésszel. Egy lépése annak, megítélésünk szerint egy fontos lépése. Fontos lépés az ígért és remélt olcsóbb állam kialakítása irányában.

Magában a törvényjavaslatban nyilván számos, még vitatható pont van, ugyanakkor ezen általános mondandó úgy gondolom - s a bizottság álláspontja szerint is - teljes mértékben összhangban van azokkal a vélekedésekkel, hogy e mellett a törvény mellett az államháztartási reformmal összefüggõ más törvények mielõbbi Országgyûlés elé hozatala rendkívül fontos.

A mezõgazdasági bizottság, amikor vitát folytatott errõl a törvényrõl, leginkább azokat a pontokat kereste, amelyek a hatáskörét is érintik, túl azokon az általánosságokon, amelyekrõl eddig szóltam. Ezek egyik legfontosabb kérdése az állami tulajdonban lévõ erdõk ügye. Köztudomású képviselõtársaim elõtt is, hogy a privatizációs törvény elfogadásakor az akkor állami tulajdonban volt erdõket az állam vállalkozói vagyonából kivéve a kincstárba helyeztük.

Rendkívül fontos, hogy ennek megfelelõen mind az erdõk kezelésére, mind pedig az erdõk ökoszisztémaként való kezelésére vonatkozó szabályok mielõbb napvilágot lássanak.

Reméljük, hogy mivel ez a törvényjavaslat megteremti annak a lehetõségét, hogy a ma állami kézben levõ állami erdészeti részvénytársaságok tovább kezelhessék ezt a vagyont, ennek a lehetõsége a további jogalkotási folyamatban törvényes alátámasztást is kap, és mielõbb az Országgyûlés elé kerülhet, magától a tulajdontól függetlenül, az erdõk kezelésének a szabályait meghatározó erdõtörvény. Ez vélhetõleg az idei esztendõben már nem lesz lehetséges, gondoljuk, és reméljük ugyanakkor, hogy a következõ évi jogalkotás sorában az õt megilletõ igen elõkelõ helyen fog vele foglalkozni az Országgyûlés.

Befejezésül megismétlem: javasoljuk az általános vita lefolytatását, és sürgõsséggel a törvényjavaslat elfogadását.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage