Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Elnök úr, köszönöm a szót.

Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottság is megtárgyalta legutóbbi ülésén a T/1543. számú javaslatot, mely az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény módosításáról szól.

A bizottság 20 igennel és 6 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak minõsítette a javaslatot.

Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a vitában elhangzott fontosabb megállapításokat:

(10.40)

Elõször néhány formai észrevétel. Nemcsak ellenzéki képviselõk kifogásolták a javaslat benyújtása és a bizottsági tárgyalás közötti rövid idõt - a képviselõknek mintegy három nap állt rendelkezésre, hogy tanulmányozzák a javaslatot -, ezen rövid idõ nem tette lehetõvé a szakértõkkel való konzultálást és egy alaposabb tanulmányozást.

Tartalmi vonatkozás a megállapításokról. Egyetértés volt a bizottságban abban, hogy a törvényjavaslat szükséges és nagyon idõszerû. Az államháztartás hiányát, a költségvetés stabilitását egymagában ez a törvény nem fogja megoldani, ugyanakkor a bizottságban felszólalók szerint e törvény nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a költségvetés hiánya az elkövetkezõ idõszakban csökkenjen, a stabilitás feltételei megteremtõdjenek.

A dolog természeténél fogva az önkormányzati és rendészeti bizottság az önkormányzatokat érintõ kérdéskörökkel foglalkozott részletesebben. Az önkormányzatokat érintõ legfontosabb kérdés a kincstár január elsejei felállítása és az ebbõl adódó nettó finanszírozás bevezetése. Ez a változás nemcsak technikai változást jelent az önkormányzatok részére, hanem nagyon fontos pénzügyi változást is jelent, mert - mint ahogy a javaslat függelékében szerepel - önkormányzati vonalon ez a változás mintegy hárommilliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek. Ez nagyon jó a költségvetés szempontjából, ugyanakkor ez az összeg az önkormányzatoknál hiányozni fog a következõ évtõl kezdõdõen.

A bizottságban senki sem vitatta e változás szükségszerûségét; egyetértés volt ebben a kérdésben. Ugyanakkor a felszólalók nagyon fontosnak tartották, hogy a '96. évi önkormányzati költségvetési támogatásnál ez a változás figyelembevételre kerüljön.

Tisztelt Ház! A vita során ellenzéki képviselõk aggályukat fejezték ki amiatt, hogy az érdekképviseleti szövetségek véleménye hiányzott a tárgyalás során, nem állt rendelkezésre. Ugyancsak aggályukat fejezték ki képviselõk amiatt, hogy a törvény elfogadása és a január elsejei bevezetése között nagyon rövid idõ áll rendelkezésre; e rövid felkészülési idõ miatt komoly zavarok keletkezhetnek a '96. évi évindítás során.

Szóba került még a javaslatban szereplõ több kérdés, több módosítás is. Így: a gördülõtervezés, a tartalékolás kérdése, a kis tételû, több éve behajthatatlan kintlevõségek kérdésének rendezése. E kérdések megoldását valamennyi felszólaló támogatta.

Tisztelt Parlament! Ennyiben kívántam a bizottság véleményét ismertetni. Megismétlem: tehát általános vitára a bizottság alkalmasnak minõsítette a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage