Szentkuti Károly Tartalom Elõzõ Következõ

SZENTKUTI KÁROLY, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottság 23 igennel, 1 tartózkodással és 1 ellenszavazattal, tehát döntõ többségében általános vitára alkalmasnak tartotta a helyi adókról és a gépjármûadóról szóló törvénytervezet módosítását. Annál is inkább, hiszen ez a törvénymódosítás alapvetõen szinkronban van az önkormányzatokról vallott alapelveinkkel: az önállóssággal és a felelõsséggel, hiszen az önkormányzatok lehetõsége, az önkormányzatok jogosítványa a gazdálkodásukban és a településpolitikájukban való önálló döntés.

A törvénymódosító javaslat a helyi adókról és a gépjármûadóról beszél. A helyi adók tekintetében az önkormányzatoknak teljes mérlegelési lehetõségük van, de a gépjármûadó egy speciális adófajta, ami központi adónak és helyi adónak is minõsíthetõ, de itt is megvan az önkormányzatok mérlegelési lehetõsége.

Ami vitaként felmerült, az egyrészt a mentességek és a mértékek tekintetében jött elõ. Tehát szeretném hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy a helyi adók két- és négyszeresére emelkednek, hanem arról van szó, hogy az önkormányzatoknak lehetõségük van arra, hogy a helyi adóikat növeljék, természetesen figyelembe véve a céljaikat, figyelembe véve az ott élõ lakosság anyagi lehetõségeit.

Úgy gondolom, a másik problémakör is fontos, amirõl vita bontakozott ki. Ez pedig arról szólt, hogy a helyi adókkal való élés lehetõsége nyilvánvalóan nagyon szorosan összefügg a központi adórendszerrel, hiszen ha a központi adórendszer mértéke magas, akkor nyilvánvalóan a helyi adók kivetési lehetõségével is kisebb mértékben tudnak élni az önkormányzatok.

A kormányprogramban megfogalmazódott, hogy az önkormányzatok finanszírozásában az adók átengedésének a mértékét kellene emelni, ez jelentené az önkormányzatok gazdálkodásában a kiszámíthatóságot, a biztonságot. Erre indult meg az a készség, hogy a sokat emlegetett és vitatott személyi jövedelemadóból 1994-hez képest, amikor 30 százalék maradt helyben, '95-ben már 35 százalék marad helyben az önkormányzatoknál, illetve kerül átengedésre és remélhetõleg ennek az aránya nõ.

(11.40)

A gépjármûadónál is ugyanez a tendencia figyelhetõ meg, hisz több marad e törvénymódosítás szerint az önkormányzatoknál.

Természetesen az igazi megoldás az lenne - és ez az önkormányzati bizottság ülésén elhangzott -, hogyha a központi adókból egyre több lehetõség kerülne át az önkormányzatokhoz, és ilyen módon alakíthatnák a helyiadó-kivetési lehetõségeiket is.

Végeredményben tehát az önkormányzati és a rendészeti bizottság, az önkormányzati szövetségek is pozitívan és mindenképpen támogatólag álltak a törvénymódosító javaslathoz, tehát általános vitára alkalmasnak tartjuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage