Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elöljáróban csak annyit, hogy nem vagyok doktor, nyilván elírásból adódik a dolog.

A hazai gabonapiac túlzásokkal sem nevezhetõ rendezettnek. Azt hiszem, ez senkinek nem újság. Miután kiderült, hogy a búza, a kukorica állami támogatása teljesen felesleges volt az exportpiacokon, a kormány intézkedni kezdett: nem ad ki több búzaexport-engedélyt. Sajnos ez a helyzeten nem sokat változtat, ugyanis az eladható 2 millió tonnára 12 millió engedélyt már kiadtak. Ugyanakkor a kukoricára engedélykötelezettséget írtak elõ és megvonták az exporttámogatást.

Sajnos az intézkedés nem sikerült a legjobban. 20-ai dátummal jelent meg a Magyar Közlöny, és mint tudjuk, utána háromnapos ünnep következett. Ilyen formán 25-én, amikor a rendelet hatályba lépett, még nem volt a határõrségnél sem, a Vám- és Pénzügyõrségnél sem kézben ez a rendelet. Ebbõl adódóan óriási káosz keletkezett. Hosszú sorokban álltak a kamionok, amelyek vezetõi természetesen abban a tudatban indultak útnak, hogy nekik nem kell engedély a kukorica exportjára. Utána a kormány faxon - jelzem: rendeletet faxon módosítva! - értesítette a Vám- és Pénzügyõrséget, hogy az a bizonyos határidõ, az a 25-ei határidõ nem érvényes, 4-éig engedély nélkül szállíthatnak búzát.

Mivel augusztusban már teljesen világos volt, hogy a kukorica a Dunától keletre esõ területeken elsült vagy nagy károkat szenvedett, teljesen érthetetlen a kormány késlekedése. Ezért kérdezem önt, miniszter úr, miért kellett idáig várni ezzel a rendelettel, ha erre a rendeletre szükség volt. Másodszor pedig: ki a felelõs ezért az okozott kárért?

Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage