Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Engedélyköteles körbe vontuk a kukorica exportját. Az indokokat, azt hiszem, nem kell itt elmondani.

Valóban megtörtént az a hiba, az a tévedés, sajtóhiba történt, elírás történt, ezért kellett várakozni valóban indokolatlanul és tulajdonképpen a mi mulasztásunk miatt egy napig, mindössze egy napig a kamionoknak. Azért faxon rendelkeztünk errõl, hogy ne kelljen ismét megvárni a nyomdai átfutási idõt, a három-négy napot. Így tulajdonképpen 24 órán belül intézkedtünk. S elnézésüket kérjük azoknak a kamionosoknak, azoknak a szállítóknak, akiknek emiatt bosszúságot és kárt okoztunk.

Miért kellett várakozni, hiszen pontosan lehetett tudni, hogy mi lesz a következmény. Ez nem felel meg a valóságnak. A kukorica exportértékesítési lehetõségét alapvetõen meghatározza, hogy mennyi búza, milyen mennyiségû - korábban az állatok takarmányozására használt búza - megy ki exportra. Azt gondolom, az intézkedés idõben történt. A hazai fogyasztáshoz, a hazai állatállomány-ellátáshoz szükséges mennyiségû kukorica az országban megvan.

Igaz, a válasz költõi, mert Bogárdi úr nem hivatkozott rá, de szeretném, ha a mezõgazdasági bizottság foglalkozna ezzel a kialakult helyzetben, és javaslatot tenne arra, hogy a kormányzat mit csináljon most, elõre, ugyanis ez sokkal nehezebb, mint majd késõbb kritizálni a hozott intézkedéseket.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage