Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ön által is ismert Magyarországon azon termõföldi viszonyok tulajdonjogainak rendezetlensége, amit valamennyien áhítanánk, hogy végre egyszer térjen már egy normális mederbe.

Annak az eljárásnak a hatékonyságáról, amely öt éve folyik, külön nem kell beszélnünk, mert arra miniszter úr a reggeli órákban napirend elõtti felszólalásában statisztikai adatokkal is rámutatott. Elhiszem, hogy valós statisztikai adatok azok, amelyek az ország nagy részében a tulajdonviszonyokat még mindig rendezetlenül tartják nyilván.

Az eljárási módoknak, akár a kárpótlási eljárás, akár a tagi földek kiadása tekintetében, úgy hiszem, a módját sem szabad megkerülni. Azt hiszem, az emberek vérmérséklete szerint jutnak a földtulajdonhoz megalázó módon, sok helyen veszekedéssel, ki kérelemmel vagy könyörgéssel. Mindezekrõl, úgy hiszem, a kormánynak az eddigi fennállása, uralkodása alatt - kérem, másfél év alatt! - tennie kellett volna annál is inkább, mert a kormányprogram maga is tartalmazta a tulajdonviszonyoknak egy rövid idõn belüli megoldásának módját. Azt hiszem, a tulajdonviszonyok megoldása helyett inkább egy honfoglalás folyik Magyarországon - fehér ló nélkül.

(14.10)

Szükségeltetne végül a kormánynak hathatós intézkedést tenni arra, hogy a kárpótlás során megkapott tulajdont végre kimérve, a földnyilvántartás adataiba bejegyezve a tulajdonosi érdekeket, ennek egyszer a végére járni. Ugyanez vonatkozik a földtulajdon másik alapjára. (Az elnök poharának megkocogtatásával az idõ leteltére figyelmezteti a képviselõt.) Igen, köszönöm. A földnyilvántartási bejegyzések késnek. Kérdezem ezért a miniszter urat, van-e lehetõség arra, hogy ez rövid idõn belül rendezõdjék. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage