Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Minden szándékunk az, hogy ezeket a földtulajdoni ügyeket a lehetõ legrövidebb idõ alatt rendezzük. Nincs lehetõségünk azonban arra, hogy a korábban kialakított, tehát a kárpótlási eljárást és a földkiadó bizottság eljárási rendjét megváltoztassuk. Hiszen ezeket törvények szabályozták, és ezeknek a mûködtetésére jogorvoslati és egyéb lehetõségek vannak.

Szeretném elmondani azért, hogy a kárpótlás során eddig elkelt 1. számú földalap területei közül 77 százalék mérnöki szempontból kimérésre került, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdu-Bihar megye, Heves, Jász- Nagykun-Szolnok - elnézést, ha rövidítve mondtam - megyékben 95 százalék felett van a mérnöki kimérés. Tehát feszített ütemben folyik ez a munka; más megyékben sajnos ettõl elmaradtunk.

A részarány-tulajdonokkal kapcsolatban frakcióvezetõ úrnak részletesen válaszoltam. Nincs módunk és nincs lehetõségünk a részarány-tulajdonosok által megválasztott földkiadó bizottság munkáját az év végénél hamarabb lényeges módon meggyorsítani. Ugyanakkor mindannyiunknak együtt kellene dolgoznunk azon, hogy segítsük elõ a munkájukat, maguk dönthessenek ezekben az ügyekben, ne kelljen az államnak beavatkoznia.

A vérmérséklet, a veszekedés - azt gondolom - alapvetõen azon múlik, hogy a kárpótlás során olyan törvényt hozott létre a parlament, ami sajnos nem teszi lehetõvé, hogy a földdel termelni kívánók földhöz jussanak. A földkiadó bizottságnál pedig, azt hiszem, az az elsõdleges szempont, hogy a földkiadó bizottság tagjai más szempontokat is figyelembe vesznek, nemcsak a törvény elõírásait. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage