Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az 1990. évi LXX. törvény szüntette meg a társadalmi szervezetek kezelõi jogát, azzal azonos terjedelemben ingyenes használati jogot biztosított a korábbi kezelõknek. Úgy rendelkezett, hogy egy meghatározott határidõn belül meghozandó törvényben kell véglegesen rendezni ezen ingatlanok tulajdoni birtoklási helyzetét.

A tulajdont rendezni kívánó törvény elõkészítése során hatpárti konszenzus alakult ki, hogy a rendezésnél figyelembe kell venni a kezelõi jog keletkezésének körülményeit, azt, hogy milyen mértékben saját forrásból és milyen mértékben költségvetési forrásból került a társadalmi szervezet kezelésébe az ingatlan. Sõt, az esetleges, 1945-öt követõ kártalanítás nélküli államosítást, illetve erre figyelemmel kapott juttatást is figyelembe kell venni.

Természetesen e törvényi rendezés ezen menetében csak azok szerezhetnek tulajdont vagy más ingatlan-hasznosítási jogcímet, amely szervezetek adott ingatlanon korábban kezelõi joggal, ma ténylegesen gyakorolt ingyenes használati joggal rendelkeztek. Ez a törvény azonban a törvényben meghatározott határidõt jelentõsen túllépve még mind a mai napig nem született meg. Idõközben az Alkotmánybíróság 1992. évi 17/92-es határozata a kezelõjog megszüntét követõ, jelenleg fennálló ingyenes használati jogot vagyonértékû jognak minõsítette. Ez utóbbi tény is azt erõsítette meg, hogy azon volt kezelõ szervezetek, amelyek saját forrásukból vásároltak vagy építettek ingatlant, és ennek alapján gyakorolnak most ingyenes használati jogot, a törvényi rendelkezés meghozatalában tulajdont kell kapniuk, ellenkezõ esetben annak kártalanítási következménye lenne az állam részérõl.

Kérdezem államtitkár urat, hogy kívánnak-e ebben valamit tenni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage